Sütemény receptek!
Kekszes Őzgerinc
Hozzávalók
-
5 dkg keserű kakaópor
25 dkg porcukor
2 dl víz
50 dkg háztartási keksz
0,3-0,5 dl rum
25 dkg Rama
Elkészítés
A háztartási keksz felét ledaráljuk,és a másik felét kisebb darabokra törjük. A vizet egy lábasba öntjük, a porcukrot, a kakaót és a Ramát hozzáadjuk, kevergetve 5-6 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, és rummal ízesítjük, a kétféle kekszet és belekeverjük. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a kekszes masszát elsimítjuk benne. Amikor kihűlt, 2-3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, a folpackot lehúzzuk róla, és a keksztekercset olyan vastagra fölszeleteljük amilyenre szeretnék!
Tippek
A kekszes masszát reszelt citrom- vagy narancshéjjal, mazsolával, durvára vágott mogyoróval, vagy mandulával is ízesíthetjük.
Sajtos kifli
Hozzávalók
-
25 dkg liszt
1 pohár kefir
12,5 dkg Rama
fél zacskó sütőpor
1 mokkáskanál só
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés
Karamellás-mandulás kalács
Hozzávalók
-
A töltéshez
1 kiskanál őrölt fahéj
5 evőkanál kristálycukor (barna cukor is lehet)
3 dkg Rama -
A tetejére
2 evőkanál kristálycukor
10 dkg vékony csíkokra vágott, hámozott mandula (készen így kapható)
6 evőkanál méz (kb. 10 dkg)
6 dkg Rama -
A tésztához
2 db tojás
5-6 dkg mazsola
10 dkg vékony lapocskákra vágott, hámozott mandula
50 dkg finomliszt (a fele rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet)
3 dkg Dr. Oetker Instant Élesztő
10 dkg kristálycukor (kb. 5 evőkanál)
1,5 dl tej
8 dkg Rama
Elkészítés
A tejet a cukorral és a Ramával addig melegítjük, míg az utóbbiak föl nem olvadnak benne. Ha már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet –miután 1 evőkanálnyit kivettünk belőle – tálba szitáljuk, a mandulalapocskákkal, a mazsolával, a tojásokkal és az élesztős keverékkel 2-3 perc alatt összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 20 percen át kelesztjük. Ezalatt a tetejére való Ramát, mézet, cukrot és csíkokra vágott mandulát serpenyőbe rakjuk, 3-4 perc alatt világosbarnára pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy túlkaramellizáljuk, hiszen még sülni fog a tésztával. Ezután egy 25-26 cm átmérőjű, Ramával kikent, belisztezett tortaformába rakjuk, elsimítjuk. A tésztát enyhén meglisztezett (a tészta gyúrásánál félretett) gyúrólapon kb. 20x40 cm-re lapítjuk, 3 dkg olvasztott Ramával megkenjük. A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tésztára szórjuk, és fölhengergetjük, ahogyan a bejglit szokás, majd 10-12 darabra vágjuk. Egyenként kissé meggömbölygetjük, a mézes mandulára rakjuk. Letakarva további 30 percen át kelesztjük, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 30 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.
Sajttorta sütés nélkül
Hozzávalók
-
25 dkg darált keksz
12.5 dkg Rama
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
200 ml hideg habtejszín
3 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor -
A tetejére
eper, málna, vagy bármilyen idénygyümölcs
Elkészítés
A kekszet dolgozd össze a puha Ramával, hogy morzsás állagú legyen. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába fektess sütőpapírt - csak azért, hogy könnyebben kivehesd majd a szeleteket - és oszlasd el az alján a morzsás kekszet. Tedd be a hűtőbe és amíg ott időzik, verd fel kemény habbá a tejszínt. Egy másik tálban keverd össze a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a mascarponét, majd forgasd bele a keményre vert tejszínhabot. Vedd ki a keksz-alapot a hűtőből és borítsd rá a tejszínes krémet. Tedd vissza hűlni 4-6 órára a tortát, majd díszítsd a friss gyümölcsökkel.
Tippek
Az eredeti recepthez képest, én reszeltem a krémbe citromhéjat is és cseppentettem a citrom levéből hozzá. Nem rontottam el vele
NAGYON FINOM ÉN ETTEM ILYET (Stella)!
Sós perec
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt (a fele rétesliszt is lehet)
2,5 dkg instant élesztő
1,5 kiskanál só
3 dl langyos víz, vagy tej
6-7 dkg Rama -
A lekenéshez
1 tojás
-
A tetejére
0,25 dl víz
1 evőkanál finomliszt
fél kiskanál só
Elkészítés
Pudingos keksz
Hozzávalók
-
3 dl tej
4 evőkanál porcukor
1 csomag (49 g) Dr. Oetker Eredeti Puding Csokoládé
1 evőkanál keserű kakaópor
1 nagy doboz kerek háztartási keksz
12,5 dkg Rama
Elkészítés
Elkészítjük a krémet. Ehhez 2 deci tejet egy kis lábasba öntünk, beleszórjuk a porcukrot, és fölforraljuk. A pudingport és a kakaót a maradék tejjel elkeverjük, majd lassan a forró tejbe csorgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg sűrű pudingot nem kapunk. Ezután levesszük a tűzről, a Ramát jól elkeverjük benne, és megvárjuk amíg langyosra hűl. Egy nagy, hosszúkás tálcára, kb. 40 cm hosszú alufóliadarabot fektetünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket, hogy rudat alkossanak. Ezt a kekszrudat az alufólia közepére fektetjük, és szorosan beletekerjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és 1 napon át pihenni hagyjuk. Tálaláskor kicsomagoljuk, éles késsel ferdén, 1 centi vastag szeletekre vágjuk. Ne féljünk, nem fog szétesni, a krém összefogja!
Tippek
Még finomabb, ha a keksztekercset olvasztott csokoládéval is bevonjuk. Ehhez a hűtőben pihentetett rudat kicsomagoljuk, 15 deka olvasztott csokoládét egyenletesen ráöntünk, elkenegetjük, és visszatesszük a hűtőbe.
Túrószelet
Hozzávalók
-
A bevonathoz
1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
3 doboz tejföl -
A töltelékhez
1 evőkanál rum
reszelt citromhéj
50 dkg sovány tehéntúró
15 dkg kristálycukor
4 db tojás -
A tésztához
25 dkg darált keksz
20 dkg Rama
Elkészítés
A kekszet megdaráljuk, és összekeverjük az olvasztott Rama margarinnal. Egy lapos sütőformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a piskótás masszát és 150 °C fokra előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük. A töltelékhez összekeverjük a túrót, a reszelt citromhéjat, a cukrot, a rumot, a tojássárgájákat, s végül a felvert tojásfehérjéket. Ráöntjük a megsült tésztalapra és a 150 °C-ra előmelegített sütőben még 25 percig sütjük. Amikor kihűlt, ráöntjük a vaníliás cukorral összekevert tejfölt. Lehűtjük és szeletekre vágva tálaljuk.
Meggyes sütemény
Hozzávalók
-
Az öntethez
2 csomag Dr. Oetker Tortazselé
0,5 liter meggykompót leve -
A töltelékhez
25 dkg kimagozott meggy
2 pohár tejföl
3 evőkanál kristálycukor
3 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor -
A tésztához
1 db tojás
egy csipetnyi Dr. Oetker Sütőpor
20 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
10 dkg Rama
Elkészítés
Joghurtos pite
Hozzávalók
-
A töltelékhez
15 dkg kristálycukor
1 csomag vanillincukor
5 evőkanál liszt
1 pohár tejföl
4 pohár natúr joghurt
4 db tojásfehérje -
A tésztához
reszelt citromhéj
egy kevés só
1 csomag sütőpor
25 dkg finomliszt
10 dkg kristálycukor
4 db tojássárgája
15 dkg Rama
Elkészítés
Briós
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
4 tojássárgája
3 ek. cukor
1 dl tejszín
1 dl tej
5 dkg Rama
csipet só
Elkészítés
Mindent a kenyérsütőgépbe teszünk, tészta programra, de csak fél órát hagyjuk kelni. Kiborítjuk, átgyúrjuk finoman és 12 db-ba vágjuk. Kb. 40 cm hosszú hurkaformára sodorjuk és briósformára tekerjük a csíkokat. Letakarva kelesztjük a briósokat még fél órát, majd felvert tojással megkenjük, kristálycukorral megszórjuk és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.
Hozzávalók:
30-30 dkg őrölt mandula és liszt, 1 citrom reszelt héja, fél teáskanál fahéj, 5 evőkanál gyümölcscukor, 2 teáskanál édesítőszer, 1 tojás, 5 evőkanál tej, 15 dkg vaj, 25 dkg málnalekvár, vaj a formához
Elkészítés:
A lekvár kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat. A sütőt előmelegítjük.
A kinyújtott tészta kétharmadával kibéleljük a kivajazott tortaformát. Megkenjük lekvárral. A maradék tésztát széles csíkokra vágva rácsszerűen a torta tetejére rakjuk, és (középen, légkeveréses sütőben 160 fokon) 40-45 percig sütjük.
Gyors Málnás Süti Egyszerűen
Hozzávalók:
-2 bögre liszt
-1 bögre cukor
-2 bögre málna
-Fél zacskó sütőpor
-4 tojás
-Fél bögre olaj
-2 teáskanálnyi fahéj
Elkészítés:
A málnát nyomkodd szét villával, a levét kicsit öntsd le. A hozzávalókat egy tálban keverd össze. Az olaj mennyiségére különösen ügyelj, ha ugyanis túl sokat teszel a tésztába, nem fog megdagadni. Ha jól elkeverted, egy kivajazott-kilisztezett tepsibe egyenletesen oszlasd el, majd előmelegített sütőben közepes lángon 20-25 percig süsd!
15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 adag erős feketekávé, fél dl Amaretto likőr, 50 dkg mascarpone, 3 tojás, 2 csomag babapiskóta, 2-3 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A tojássárgájákat a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverd habosra. Add hozzá a mascarponét, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is forgasd bele.
A kávéhoz töltsd a likőrt, majd a babapiskótákat egyenként belemártogatva, rakj egy réteget egy szögletes tál aljára. Simíts rá krémet, majd a rétegezést folytasd addig, míg a hozzávalókból tart. A tetejére krém kerüljön.
Hintsd meg szép egyenletesen kakaóporral, és fóliával lefedve legalább 2 órára tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a piskóta megpuhuljon.
Kínálhatod mézes gyümölcsöntettel is: ehhez forrósíts mézet, dobj bele fagyasztott erdei vegyes gyümölcsöt, és épp csak addig hagyd a tűzön, amíg rottyan egyet. Egy kis likőr ebbe sem árt.