Sütemény receptek!

Kekszes Őzgerinc

Hozzávalók

  • 5 dkg keserű kakaópor
    25 dkg porcukor
    2 dl víz
    50 dkg háztartási keksz
    0,3-0,5 dl rum
    25 dkg Rama 

       

 Elkészítés

 A háztartási keksz felét ledaráljuk,és a másik felét kisebb darabokra törjük. A vizet egy lábasba öntjük, a porcukrot, a kakaót és a Ramát     hozzáadjuk, kevergetve 5-6 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, és rummal ízesítjük, a kétféle kekszet és belekeverjük. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a kekszes masszát elsimítjuk benne. Amikor kihűlt, 2-3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, a folpackot lehúzzuk róla, és a keksztekercset olyan vastagra fölszeleteljük amilyenre szeretnék!

 

 

 

     Tippek

A kekszes masszát reszelt citrom- vagy narancshéjjal, mazsolával, durvára vágott mogyoróval, vagy mandulával is ízesíthetjük.

Sajtos kifli

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
    1 pohár kefir
    12,5 dkg Rama
    fél zacskó sütőpor
    1 mokkáskanál só
    15 dkg reszelt sajt


Elkészítés

 A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük, majd összemorzsoljuk a lágy Ramával, végül a kefírrel összegyúrjuk. Lisztezhetjük kicsit a kezünket is ha nagyon ragad, de ne szórjunk hozzá túl sokat. Osszuk két cipóra, tegyük lisztezett tálba az egyiket, amíg a másikkal dolgozunk.
1.A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük, majd összemorzsoljuk a lágy Ramával, végül a kefírrel összegyúrjuk. Lisztezhetjük kicsit a kezünket is ha nagyon ragad, de ne szórjunk hozzá túl sokat. Osszuk két cipóra, tegyük lisztezett tálba az egyiket, amíg a másikkal dolgozunk.
 Nyújtsuk vékony, kerek lappá a cipót, majd lisztbe dugott késsel vágjuk félbe, negyedbe, nyolcadba, végül tizenhatodba.
2.Nyújtsuk vékony, kerek lappá a cipót, majd lisztbe dugott késsel vágjuk félbe, negyedbe, nyolcadba, végül tizenhatodba.
 Szórjuk meg a reszelt sajt felével, amit kissé nyomkodjunk rá, és kezdjük el felhajtogatni a széles végétől.
3.Szórjuk meg a reszelt sajt felével, amit kissé nyomkodjunk rá, és kezdjük el felhajtogatni a széles végétől.
 Kissé meghajlítva (kifli formára) rakosgassuk a Ramával kikent és lisztezett tepsibe. Nem kell megkenni, így is szép aranysárgára sül, a kikandikáló sajtszálak pedig barnásak lesznek. 180 fokon 20-25 perc alatt kész.
4.Kissé meghajlítva (kifli formára) rakosgassuk a Ramával kikent és lisztezett tepsibe. Nem kell megkenni, így is szép aranysárgára sül, a kikandikáló sajtszálak pedig barnásak lesznek. 180 fokon 20-25 perc alatt kész.
 
 

Karamellás-mandulás kalács

Karamellás-mandulás kalács

Hozzávalók

  • A töltéshez

    1 kiskanál őrölt fahéj
    5 evőkanál kristálycukor (barna cukor is lehet)
    3 dkg Rama

  • A tetejére

    2 evőkanál kristálycukor
    10 dkg vékony csíkokra vágott, hámozott mandula (készen így kapható)
    6 evőkanál méz (kb. 10 dkg)
    6 dkg Rama

  • A tésztához

    2 db tojás
    5-6 dkg mazsola
    10 dkg vékony lapocskákra vágott, hámozott mandula
    50 dkg finomliszt (a fele rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet)
    3 dkg Dr. Oetker Instant Élesztő
    10 dkg kristálycukor (kb. 5 evőkanál)
    1,5 dl tej
    8 dkg Rama


Elkészítés

A tejet a cukorral és a Ramával addig melegítjük, míg az utóbbiak föl nem olvadnak benne. Ha már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet –miután 1 evőkanálnyit kivettünk belőle – tálba szitáljuk, a mandulalapocskákkal, a mazsolával, a tojásokkal és az élesztős keverékkel 2-3 perc alatt összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 20 percen át kelesztjük. Ezalatt a tetejére való Ramát, mézet, cukrot és csíkokra vágott mandulát serpenyőbe rakjuk, 3-4 perc alatt világosbarnára pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy túlkaramellizáljuk, hiszen még sülni fog a tésztával. Ezután egy 25-26 cm átmérőjű, Ramával kikent, belisztezett tortaformába rakjuk, elsimítjuk. A tésztát enyhén meglisztezett (a tészta gyúrásánál félretett) gyúrólapon kb. 20x40 cm-re lapítjuk, 3 dkg olvasztott Ramával megkenjük. A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tésztára szórjuk, és fölhengergetjük, ahogyan a bejglit szokás, majd 10-12 darabra vágjuk. Egyenként kissé meggömbölygetjük, a mézes mandulára rakjuk. Letakarva további 30 percen át kelesztjük, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 30 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.

 

 

Sajttorta sütés nélkül

Sajttorta sütés nélkül

 

 

Hozzávalók

  • 25 dkg darált keksz
    12.5 dkg Rama
    25 dkg túró
    25 dkg mascarpone
    200 ml hideg habtejszín
    3 evőkanál cukor
    1 zacskó vaníliás cukor 

  • A tetejére

    eper, málna, vagy bármilyen idénygyümölcs


Elkészítés

A kekszet dolgozd össze a puha Ramával, hogy morzsás állagú legyen. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába fektess sütőpapírt - csak azért, hogy könnyebben kivehesd majd a szeleteket - és oszlasd el az alján a morzsás kekszet. Tedd be a hűtőbe és amíg ott időzik, verd fel kemény habbá a tejszínt. Egy másik tálban keverd össze a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a mascarponét, majd forgasd bele a keményre vert tejszínhabot. Vedd ki a keksz-alapot a hűtőből és borítsd rá a tejszínes krémet. Tedd vissza hűlni 4-6 órára a tortát, majd díszítsd a friss gyümölcsökkel.

Tippek

Az eredeti recepthez képest, én reszeltem a krémbe citromhéjat is és cseppentettem a citrom levéből hozzá. Nem rontottam el vele

 
 

NAGYON FINOM ÉN ETTEM ILYET (Stella)!

 

 

 

Sós perec

 

Sós perec

 

 

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt (a fele rétesliszt is lehet)
    2,5 dkg instant élesztő
    1,5 kiskanál só
    3 dl langyos víz, vagy tej
    6-7 dkg Rama 

  • A lekenéshez

    1 tojás

  • A tetejére

    0,25 dl víz
    1 evőkanál finomliszt
    fél kiskanál só


Elkészítés

 

1.Egy széles lábasba, vagy serpenyőbe vizet töltünk és felforraljuk. A lisztet tálba szitáljuk, a szoba-meleg Ramát hozzáadjuk, az élesztőt rámorzsoljuk, 1,5 kiskanál sóval ízesítjük, majd a langyos vízzel 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál falától és egy kicsit kemény tészta lesz belőle.
2. A sütőt forróra előmelegítjük. A tésztát gyúrólapon kissé hosszúkásra sodorjuk, majd 12 részre vágjuk. Egyenként ceruza vastagságúra, kb. 40 cm hosszúra hengergetjük, majd a két végét befelé hajlítva, perecet formálunk belőle. A tészták találkozásánál egy kicsit összenyomjuk.
3.Ha forr a víz, megsózzuk, majd a pereceket 3-4 percig főzzük benne, de egyszerre csak annyit, hogy megfordíthassuk és legyen helyük kiterjeszkedni is. Ha kész, szűrőlapáttal sütőpapírral bélelt tepsire szedjük.
4.Ha mind kész, felvert tojással lekenjük, majd forró sütőben (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 16-20 percig sütjük.
5.Közben a tetejére való sót, lisztet és vizet összekeverjük és félidőben a perecekre locsoljuk.
 
 

Pudingos keksz

Pudingos keksz
 

Hozzávalók

  • 3 dl tej
    4 evőkanál porcukor
    1 csomag (49 g) Dr. Oetker Eredeti Puding Csokoládé
    1 evőkanál keserű kakaópor
    1 nagy doboz kerek háztartási keksz
    12,5 dkg Rama 


Elkészítés

Elkészítjük a krémet. Ehhez 2 deci tejet egy kis lábasba öntünk, beleszórjuk a porcukrot, és fölforraljuk. A pudingport és a kakaót a maradék tejjel elkeverjük, majd lassan a forró tejbe csorgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg sűrű pudingot nem kapunk. Ezután levesszük a tűzről, a Ramát jól elkeverjük benne, és megvárjuk amíg langyosra hűl. Egy nagy, hosszúkás tálcára, kb. 40 cm hosszú alufóliadarabot fektetünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket, hogy rudat alkossanak. Ezt a kekszrudat az alufólia közepére fektetjük, és szorosan beletekerjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és 1 napon át pihenni hagyjuk. Tálaláskor kicsomagoljuk, éles késsel ferdén, 1 centi vastag szeletekre vágjuk. Ne féljünk, nem fog szétesni, a krém összefogja!


 

Tippek

Még finomabb, ha a keksztekercset olvasztott csokoládéval is bevonjuk. Ehhez a hűtőben pihentetett rudat kicsomagoljuk, 15 deka olvasztott csokoládét egyenletesen ráöntünk, elkenegetjük, és visszatesszük a hűtőbe.

 

 

Túrószelet

Túrószelet

 

 

 

Hozzávalók

  • A bevonathoz

    1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
    3 doboz tejföl

  • A töltelékhez

    1 evőkanál rum
    reszelt citromhéj
    50 dkg sovány tehéntúró
    15 dkg kristálycukor
    4 db tojás

  • A tésztához

    25 dkg darált keksz
    20 dkg Rama 


Elkészítés

A kekszet megdaráljuk, és összekeverjük az olvasztott Rama margarinnal. Egy lapos sütőformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a piskótás masszát és 150 °C fokra előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük. A töltelékhez összekeverjük a túrót, a reszelt citromhéjat, a cukrot, a rumot, a tojássárgájákat, s végül a felvert tojásfehérjéket. Ráöntjük a megsült tésztalapra és a 150 °C-ra előmelegített sütőben még 25 percig sütjük. Amikor kihűlt, ráöntjük a vaníliás cukorral összekevert tejfölt. Lehűtjük és szeletekre vágva tálaljuk.

 

Meggyes sütemény

Meggyes sütemény

 

Hozzávalók

  • Az öntethez

    2 csomag Dr. Oetker Tortazselé
    0,5 liter meggykompót leve

  • A töltelékhez

    25 dkg kimagozott meggy
    2 pohár tejföl
    3 evőkanál kristálycukor
    3 dl tej
    1 csomag vaníliás pudingpor

  • A tésztához

    1 db tojás
    egy csipetnyi Dr. Oetker Sütőpor
    20 dkg finomliszt
    8 dkg porcukor
    10 dkg Rama


Elkészítés

1.A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a Ramát. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis időre hideg helyre tesszük pihenni.
2.Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk és kikent sütőlapra tesszük.
3.Külön megfőzzük a vaníliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt és ráöntjük a tésztára. Végül a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet.
4.Előmelegített sütőben 25 percig sütjük 175 °C fokon. A meggyléből és a tortazseléből megfőzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehűtjük és tálaljuk.
 
 

Joghurtos pite

Joghurtos pite
 
 
 

Hozzávalók

  • A töltelékhez

    15 dkg kristálycukor
    1 csomag vanillincukor
    5 evőkanál liszt
    1 pohár tejföl
    4 pohár natúr joghurt
    4 db tojásfehérje

  • A tésztához

    reszelt citromhéj
    egy kevés só
    1 csomag sütőpor
    25 dkg finomliszt
    10 dkg kristálycukor
    4 db tojássárgája
    15 dkg Rama


Elkészítés

1.A lisztet elkeverjük egy csipet sóval, sütőporral és a feldarabolt Ramával. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat, majd összegyúrjuk. Ha száraznak találjuk, akkor teszünk bele egy kis tejfölt. 30 percre hideg helyre tesszük pihenni.
2.A tészta felét 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztát belesimítjuk a kiolajozott tepsibe.
3.A krémhez összekeverjük a joghurtot, cukrot, tejfölt, lisztet és vaníliás cukrot. Végül belekeverjük a felvert tojásfehérjét. A krémet a tésztára öntjük, a maradék tésztát pedig ráreszeljük a krém tetejére.
4.Előmelegített sütőben 35 percig sütjük 180 °C fokon. Megszórjuk cukorral és melegen vagy hidegen tálaljuk.
 
 
 
 
 

Briós

Briós
 
 
 

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
    2 dkg élesztő
    4 tojássárgája
    3 ek. cukor
    1 dl tejszín
    1 dl tej
    5 dkg Rama
    csipet só


Elkészítés

Mindent a kenyérsütőgépbe teszünk, tészta programra, de csak fél órát hagyjuk kelni. Kiborítjuk, átgyúrjuk finoman és 12 db-ba vágjuk. Kb. 40 cm hosszú hurkaformára sodorjuk és briósformára tekerjük a csíkokat. Letakarva kelesztjük a briósokat még fél órát, majd felvert tojással megkenjük, kristálycukorral megszórjuk és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.

                                              

 

 

Linzer Torta

Hozzávalók: 
30-30 dkg őrölt mandula és liszt, 1 citrom reszelt héja, fél teáskanál fahéj, 5 evőkanál gyümölcscukor, 2 teáskanál édesítőszer, 1 tojás, 5 evőkanál tej, 15 dkg vaj, 25 dkg málnalekvár, vaj a formához

Elkészítés:
A lekvár kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat. A sütőt előmelegítjük.
A kinyújtott tészta kétharmadával kibéleljük a kivajazott tortaformát. Megkenjük lekvárral. A maradék tésztát széles csíkokra vágva rácsszerűen a torta tetejére rakjuk, és (középen, légkeveréses sütőben 160 fokon) 40-45 percig sütjük.

 

 

 

Gyors Málnás Süti Egyszerűen

Hozzávalók:

-2 bögre liszt

-1 bögre cukor

-2 bögre málna

-Fél zacskó sütőpor

-4 tojás

-Fél bögre olaj

-2 teáskanálnyi fahéj

 

Elkészítés:

A málnát nyomkodd szét villával, a levét kicsit öntsd le. A hozzávalókat egy tálban keverd össze. Az olaj mennyiségére különösen ügyelj, ha ugyanis túl sokat teszel a tésztába, nem fog megdagadni. Ha jól elkeverted, egy kivajazott-kilisztezett tepsibe egyenletesen oszlasd el, majd előmelegített sütőben közepes lángon 20-25 percig süsd!

 

 

 

 

Tiramisu
 

Hozzávalók:
15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 adag erős feketekávé, fél dl Amaretto likőr, 50 dkg mascarpone, 3 tojás, 2 csomag babapiskóta, 2-3 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
A tojássárgájákat a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverd habosra. Add hozzá a mascarponét, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is forgasd bele.
A kávéhoz töltsd a likőrt, majd a babapiskótákat egyenként belemártogatva, rakj egy réteget egy szögletes tál aljára. Simíts rá krémet, majd a rétegezést folytasd addig, míg a hozzávalókból tart. A tetejére krém kerüljön.
Hintsd meg szép egyenletesen kakaóporral, és fóliával lefedve legalább 2 órára tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a piskóta megpuhuljon.
Kínálhatod mézes gyümölcsöntettel is: ehhez forrósíts mézet, dobj bele fagyasztott erdei vegyes gyümölcsöt, és épp csak addig hagyd a tűzön, amíg rottyan egyet. Egy kis likőr ebbe sem árt.