Arcfestés és Szépségápolás

 

Arcfestés és Szépségápolás

Az első dolog, amit el kell mondani a sminkről, hogy nem kötelező. Ha a smink közömbös számodra, az sem gond.Maximum annyi történik, hogy egy csomó zsebpénzt megspórolsz és egy dologgal kevesebb lesz, amiben anyukádat követed.

Ha van valami, amiről a szülők nem szívesen beszélnek, az a sminkelés. Van, aki épp csak megengedi, esetleg különleges alkalomkor, mint partik, iskolai színdarabok, de többnyire ellenzik a mindennapi sminket.Azzal magyarázzák, hogy így is szép vagy, de valójában nem örülnek a gondolatnak, hogy a kislányuk felnőtt.

Érzékenyen kell ezzel a témával bánni (ne legyen állandó konfliktusforrás). Ne használj természetellenes, rikító színeket, és ne használj túl sok sminket. Így nem csak anyukádnak és apukádnak okozol örömöt, ez egyben a sminkelés általános szabályai is.. Például semmi értelme alapozót tenni, amikor gyönyörű fiatal arcod van. Végül is az egész azt célozza, hogy ravaszul javítsunk a külsőnkön, és nem azt, hogy úgy nézzünk ki, mint egy bohóc.

BŐR:

Minden lány azt szeretné, ha selyempuha, sima bőre lenne. A Természet Anyának azonban más tervei vannak: PATTANÁSOK!

Semmi sincs annyira lelombozó, mint egy pattanás. Ráadásul nm lehet túl sokat tenni annak érdekében, hogy ne jöjjön elő. Viszont el lehet palástolni.

Az első dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy minnél többet nyomkodod, annál rosszabb lesz. A pattanás tulajdonképpen nem más, mint baktérium a bőr pólusaiban. Ha piszkálod, csak még több baktérium kerül a bőrbe (az ujjaid sohasem olyan tiszták, mint gondolod, főleg a körmök alatt) és elfertőződik a pattanás környéke is. A legjobb, ha békén hagyod, és megpróbálod a következőket:

Teacserjeolaj: Kapható a legtöbb gyógyszertárban, vagy Herbáriába. Kenj a pattanásra egy kicsit belőle lefekvés előtt. Segít fertőtleníteni, és csökkenti a gyulladást. Ha lehet, ne használj erős fertőtlenítőt, mint pl. orvosi alkohol, mert kiszárítja a bőrt, és csak még rondább lesz az egész. A teacserjeolaj helyett jó a varázsmogyoró is.

Alapozók: Vannak a bőr árnyalatainak megfelelő színű krémek,melyeket arra terveztek, hogy elrejtsék a pattanásokat és kisebb szépséghibákat. Megvásárolhatók a gyógyszertárakban vagy szépségápolási üzltekben. Nem kell sokat költeni rájuk, de figyelj oda, hogy a megfelelő színt vedd meg. Válassz az arcszínednél egy árnyalattal világosabbat. A boltban próbáld ki és nézd meg természetes fénynél: ha épp csak látszik, az a megfelelő szín. Ha nem tudsz dönteni, a világosabbat válaszd, mivel túl sötét alapozó még inkább felhívja a figyelmet a szépséghibákra. 

Az alapozók felviteléhez használj tiszta vattapamacsot, és azzal lapogasd meg a pattanást, majd tiszta ujjal kend el. Ha szükséges, ismételd meg. Ne feledd, hogy nem lehet teljesen befedni a pattanást, úgyhogy ne aggódj, ha egy kicsit még így is látszik. Bármi is történik, ne akard újabb és újabb réteg alapozóval bekenni. Csak még szembetűnőbb lesz tőle.

AJKAK:

Amikor megvan a tökéletes alapozás, ideje egy kicsit szórakozni. Az ajkak a legkézenfekvőbb hely a kezdésre, mivel nehéz (bár nem lehetetlen) elrontani.

Már egy kis szőlőzsírtól is csinosak lesznek az ajkak, anélkül, hogy bármi színt felvinnénk rá (egyébként a rúzs nem sokkal több, mint színes ajakbalzsam). A méhviasz alapú ajakbalzsam szintén krémezi az ajkat, bár nem adja ugyanazt a csillogó hatást, mint a vazelin.

Nagyon fontos, hogy az ajkaid ne hagyd kiszáradni: ezt úgy érheted el, ha rendszeresen óvatosan leradírozod. Ennek remek módja, ha egy kis sót (vagy egy kis cukrot, szájízedtől függően) teszel egy tálba, hozzáadsz egy teáskanál olívaolajat és összekavarod. Mártsd bele az ujjadat a keverékbe, és gyengéden radírozd át vele az ajkadat körkörös mozdulatokkal. Ez le fogja tisztítani az elszáradt bőrréteget és az ajkaknak szép színt kölcsönöz, mivel serkenti a  vérgeringést. Használhatsz puha fogkefét is az ajakradírozáshoz - csak vigyázz, nehogy  túl erősen csináld. Utána viszont mindenképpen kend be az ajkadat krémmel.

ARC:

Amikor arcpirosítót viszel fel az arcodra, fontos, hogy a szín a megfelelő helyre kerüljön. Állj a tükör elé, és mosolyogj. Arra a részre kell kenni a pirosítót, amit pofazacskónak nevezünk. Ez az a rész, ami kigömbölyödik, amikor mosolygunk. Próbáld meg újra! Látod?

Sohase vigyél fel színt az arccsont alá vagy az arcod szélére, és végképp ne fess rá soha a halántékodra. Sok könyvben és magazinban olvashatsz arról, hogyan fesd az arcodat arcformádnak megfelelően. Ez butaság. A pirosítót mindig a pofazacskóra kell felkenni függetlenül attól, hogy milyen formájú az arcod, mivel az egésznek az a lényege, hogy ne változtasd meg a kinézetedet, csak kicsit hangsúlyozd. Csakis nagyon tehetséges, sok tapasztalattal rendelkező sminkes, vagy nagyon sok alapozó, pirosító és előnyös megvilágítás tudja igazán megváltoztatni az arcformát.

Használj krémpirosítót, és ujjbegyeddel az óramutató járásának megfelelően vidd fel az arcodra. Ne ess pánikba, ha első alkalommal nem sikerül, töröld le és kezdd újra. Azt is érdemes tudni, hogy a legtöbb ajakrúzs is remekül használható arcpirosítóként - kivéve, ha nagyon sötét színű vagy túl kemény állagú.

Ha púdered van, akkor szükséged lesz ecsetre. Sok púdert hozzá való ecsettel árulnak, de vehetsz ecsetet külön is (bár ez rend szerint sokba kerül). Egy puha festőecset vagy akár egy vattadarab is remekül helyettesíti. Amikor ecsettel viszed fel a pirosítót, igyekezz ne a sötét alját használni, hanem a szélét. Úgy használd, mintha sepregetnél: mozgasd fel és le, majd visszafelé, az orr irányába, körkörös mozdulatokkal.

Ha véletlenül túl sok pirosítót viszel fel, szükséged lesz egy púderpamacsra (ha van otthon; ha nincs, megteszi egy vattacsomó is), amivel leszedheted a felesleges színt. Nem ajánlatos az ujjadat használni, mivel előfordulhat, hogy csíkokat húzol vele.