mystical creatures and legends

  https://fonixtoll.qwqw.hu    <------ nézzétek sokan! :) 

LEGENDÁK

Most egy Brazil mitológiába tartozó lényről lesz szó! Ez az egyik kedvencem !

A MAPINGUARI

 

A Mapinguari egy őskori cryptid amely állítólag az Amazonas esőerdők Dél-Amerikában élt . Hasonlít egy majomhoz vagy az óriás talajlakó lajhárhoz. Amelynek vöröses-barnás bundája,szája hasán található,homlokán egy szem. Hosszú karjai ,azon hatalmas karmok , amik szétbírják tépni pálmafákat.Bundája olyan sűrű hogy a  fegyverek golyói sem és a dárdák sem hatolnak át rajta. Bolívia némely részén azt is állítják hogy vissza fele áll a lába , hogy a vadászok ne birják megtalálni. Közel 2 méter magasak .Hangja félelmetes sikolyként hangzik keverve hörgéssel, olyan a bűzös a szaga mintha rodhadó hús lenne ott. Bolíviában azokat az embereket  akiket megtámadott a Mapinguari (állítólag) elájultak olyan rossz szaga volt!

Sokan úgy vélik, hogy a Mapinguari egy közeli rokona a Bigfoot-nak.

Elméleti személyazonosságát ,egy hatalmas földi lajhár, vagy esetleg szokatlan óriás hangyász lehet.

Csillogó sorelválasztók

 

A CHUPACABRA

A  Chupacabra állítólag Amerika egyes tájain élő mitikus lény. 

A Chupacabra jelentése (spanyol) : "kecskeszívó" .... érdekes nem?!

Onnan kapta nevét hogy a háziállatokat támad meg főleg a kecskéket és a vérüket szívja ki. 

Megjelenése:Szürkés-zöldes színű gyík szerű élőlény,nagy karmokkal. Izmos hátsólába segítségével gyorsan fut. Úgy 3-4 láb magas.Nagy szeme van.Szájából nagy agyarak és egy villás nyelv áll ki. Hátán egy sor éles pikkely szerű bőr található.

Csillogó sorelválasztók

 

 A LOCH NESS-I SZÖRNY

A Loch Ness-i szörny (becenevén: Nessie) a skóciai Loch Ness-tóban él Inverness városa közelében.

Sok rajzon egy dinoszaurosz fajként ábrázolják , ez a faj a plesiosaurus. Ám ez lehetetlen mert a plesiosaurus már nagyn rég kihalt.Nehéz elképzelni, hogy egy sok példányból álló népség fennmaradhasson és elrejtőzhessen egy ekkora tóban.Nem is tudnának ezek a dinók vadászni mert, a Loch Ness vize rengeteg szennyeződéssel van tele ezért alkalmatlan a vízalatti vadászásra. További próblémát okoz, hogy a tó vize  5 C°  körüli, ami korábbi véleménye szerint túl hideg az ilyen állatfaj mindennapi életéhez.

Mások azt feltételezik hogy a tó mélyén egy hasadék vagy egy alagút van, és Nessie szabadon közlekedhet a tó és az óceán között.Ez esetben lehetséges hogy egy család plesiosaurus az óceán mélyén él és csak bizoyos időszakokban tér vissza a Loch Ness-be. De ha kibe menne a szörny akkor a tó vize a tengerével keveredne.

                                 Ez az ügy LEZÁRATLAN marad.

Csillogó sorelválasztók

 

 

 

                                                                                                                                               

 

 

 

 

 

 

 

INNEN MÁR NINCSENEK LEGENDÁK

VAD BELSŐ ÉS EMBERI KINÉZET ,VÉRFARKAS/ÁLLAT

Teliholdkor átváltoznak és vad természetükhöz híven szaladgálnak az erdőbe. Ezek a vérállatok amelyik embert ezt megharapott az átváltozik ilyen teremtménnyé.
 
 Eddig ez volt a legnehezebb lényem akit valaha is írtam, hát mert ok minden velük kapcsolatba száj hagyomány és nincs túl sok valós alapja. Meg hát őket is átreformálták

 mint a vámpírokat és szatírokat. De először nézzünk egy kis név elemzést a jó bevezetéshez híven*kacsint ;)*.
Werewolf vagyis Farkasember jelent mostanság de az ó angolba a Wer(e) vért vagy inkább férfit(de lehet semleges neműt is) jelentett. Ezt több helyen Warewolf ként is lehet látni, de még megtalálható a "férfi" szó a ó poroszba mint "Wirs", latinba a "wir", gótoknál a "Wair", íreknél a "fear" és az ó-magas-németnél "wer".
Másik fele a vérfarkasnak(ugye mert a vérállatoknál ők vannak jobban felkapva) a farkas "wulf" vagy a "wlkwo".
Másféle szófejtésben az óangolba a "weri"(viselni) és a "wolf"(farkas) azt is jelentheti, hogy farkastviselő így akartak utalni arra az embere aki farkasbőrt viselt és így farkasnak képzelte magát. Mások szerint a kifejezés a "warg-wolf" jöhetett létre. Ezt régebben használták "vargulf" ként is olyan farkasokra akik birkákat és marhakat öltek meg de nem ették meg őket teljesen, csak éppen falatoztak. Ez az állatartoknak nagy fejfájást okozot és így elhatározták, hogy levadászák a "dögöt" (lsd. J. R. R. Tolkien: A babó c. regényében). a lenyúzott börét a gyerekek szóbájában a falra akasztoták, mert varázserőt tulajdonitotak neki, hogy a gyerek erős és szép lesz. 
 

És még nem ért véget a névelemzés, hogyan is hívják a vérfarkast másként egyes országogba. 
-Francia: loup-garou
-Görög: lycanthropos
-Spanyol: hombre lobo
-Bolgár: varkolak, vulkodlak
-Cseh: vlkodlak
-Szerb: vukodlak
-Orosz: oboroten, vurdalak
-Ukrán: vovkulak, vovkun, pereverten
-Horvát: vukodlak
-Lengyel: wilkołak
-Román: vârcolac
-Skót: werewolf, wulver
-Angol: werwolf
-Ír: faoladh, conriocht
-Német: werwolf
-Dán/Svéd: Varulv
-Gall, Portugál: lobisón, lobisomem
-Litván: vilkolakis, vilkatlakis
-Lett: vilkatis, vilkacis
-Észt: libahunt
-Finn: ihmissusi
-Argentin: lobizón, hombre lobo
-Olasz: lupo mannaro
 
Tudni illik, hogy a vérállatoknak több nemzetségük is van mint például a vérmedvék, vérhattyúk, patkány, kutya, farkas(mily meglepő:) ) és minden ami állat lehet. De ide tartoznak a nagák is Lámia (vér) sellők/szirének. Minden olyna lény amely állati tulajdonságot hordoz de található benne ember is. Viszont az utobbi pár faj nem képes vér útján fertőzni. Ez alatt annyit lehet érteni, hogy ha egy sellő megkarmol, megharap nem lesz uszonyod de ha egy mondjuk vérpatkány megsebez nagy valószínűleg te is oda fogsz tartozni hozzájuk a következő teliholdnál. 
Egy vérállat persze születhet családon belül is akár úgy is, hogy egyik fele emberi ezzel csak azt érte el, hogy jobban képes irányítani a "szörnyet" de viszont gyengébb. Igaz a sok nemesi állat könnyen lenézheti az ilyen félvéreket. Ez viszont fajtától függ mint például a párducoknál hiába él egyedül a "gazda" állat viszont a vérlény hasonmása törekszik arra, hogy egy falkába/csoportba legyen a többiekkel. Azok akikből nincs elegendő sajnos kénytelenek a maguk útján járni. A társaság már nem csak azért kell hogy tudjanak kivel pókerezni, hanem ha átváltozásnak az eleve magány érzést enyhítsék ezzel és így nem is olyan könnyű prédák a likantróp vadászoknak. 
 
-Egy átlagos likantróp 8-10 órát tölt el egy huzamba az állati kinézetebbe de ez jócskán leszívja az energiáját amit legalább 10-12 óra alvás követ. De ez megszabható azzal is ha kevesebbet töltenek állati alakba. Az öregebbeknek ez nem nagyon szükséges követi mert ők már megtanultak takarékoskodni. 
-A legtöbb veszedelmes átváltozás teliholdkor jelentkezik, ilyenkor a fiatal példányok elfelejtik emberi mivoltukat és élik az állatok életét, amikor reggel lesz eszmélnek rá mit is műveltek. 
-A vérállatok ellenségei a vámpírok. Harapásuk mind a 2 félre mérgező így inkább óvakodnak egymástól, de ha harcra kerül a sor akkor keményen oda csapnak. 
-Az alakváltók minél többet maradnak állati mivoltukban annál több vonás kerül rájuk ami végül leplezi őket. 
-Az alfa likantrópok a falkák vezetői és nem ritka, hogy olyan erő birtokába van amiben a falkába senki(varázserő,fegyver stb.).
-A gyógyulási képességük átlagon felüli ezért ha meglövik őket(nem egy ezüst golyóval) akkor az hamar begyógyul de ez attól is függ melyik alakba találták el. 
-A likantropok nem kapnak el fertőzést ami fenyegeti öket egy seb miatt az a vérveszteség miatti sok ami elvérzéshez vezet. 
 
Mint minden állatnál az érintések,szagok,hangoknak nagy hatással vannak az alakváltókra így ezzel nagyon vigyázni kell, mert akihez ragaszkodnak egy rossz mozdultatott is tesz másnap egy kicsit szétszórtan érezheti magát. Ezért terjedt el a középkorba az a tény, hogy a vérfarkasok ellen a legjobb módszer a szerelmük vagy anyjuk csapdába ejtése. De sok példa volt rá, hogy ez nem így van és hát azokat a vadászokat ki lehetett vonni az élők listájából. Hatalmas jelentőség van náluk a rangsorbeliségnek, helyzetük kinyilvánítása is érintéssel működik vagyis ahogy szokás az állatoknál.
 
Falkájukba is mint az embereknél fellelhető a rétegződés igaz nem olyan összehangolt. Igaz náluk másképp van mint nálunk. 
Van az arisztokrata "nép":
Ez olyan réteg amely elég idős és kifejlett arra, hogy tiszteljék őket a legtöbb alfa hím innen származik. Nem szólnak bele a falka ügyeibe mert nekik elég pénzük és tisztességük van arra, hogy uralkodjanak. De viszont ha kikérik a véleményüket akkor mindenki kussba marad. Legtöbbször a villákban élnek mint öreg házaspár vagy egy meg vénült özvegy asszony,férj. Korcsnak találják a fiatalokat és nem örülnek ha egy fiatal tag csatlakozik a falkához. Ezt a réteget más néven is szokás emlegetni mint az uralkodói ház. 
 
Tudós réteg:

Őket nem érdeklik a háborúk csak az hogy kísérleteznek ehhez viszont nem szégyenlősek válogatni a felszerelésekből(kimondottan ilyen karakter a játékba Alice Walker a Holdfény tulaja, nem nyalizni akartam ^^"). Ők találták fel a legtöbb gyógyszert és tanították meg az embereket a gyógyításra, mert állati mivoltuk miatt jobban értetek a növényekhez. Még az anyjukat is elcserélnék egy ismeretlen növényért vagy főzetért XD. 
 
Sámánok rétege: 
Olyan tagok a falkába akik magányosan élnek, nem vesznek részt a közös életben, csak egy sátorban varázsolnak. Minden falkába 1 sámánnak kell lennie aki vezeti a vallási úton a többieket. Ők imádkoznak a falka védő istenéhez és áldozatokat mutatnak be. Az élelemnek szánt állatokat kellő tisztséggel vissza adják a földnek. Békés faj a falkában belül csak akkor bőszülnek fel ha az istenek parancsait nem követi a falka. Képesek varázsolni,asztrális utazásra, és a jövőbe látásra. Nem ritka köztük a vak és más fogyatékossággal élők. Gyakran fehér, barna, fekete bundájuk és fele más szemük van jelek is találhatóak rajtuk. 
 
Háborús hősök:
Ők az úgy nevezet katonák akik szerves tagja a politikának és akár demagóga(uszítsák a népet) is válhatnak, hogy a falkába az ő belátásuk legyen. Viszont ha a falka veszélybe vannak életüket és vérüket adnák a "hazá" ért. Nem ritka a veterán aki botjára támaszkodva félszemmel szól fel az érdekei ért. Ez a réteg nem kap annyi jogot mint a tudósok de sokkal jobban megbecsülik őket, igazán vérengző az aki innen jön ki a kegyelmet mint erényt nem ismeri. 
 
A kitaszítottak:
Ide tartoznak azok akik szégyent hoztak a falkára vagy össze szűrték a levet az emberekkel. Ilyenek lehetnek akár nemesek, katonák, parasztok mind egy csak az számít hogy elkövettek valamit amit a falka nem nézet jó szemmel. Ennek jele akár az átváltozásba is lehet keresni(emberi pofa,kéz stb) vagy viselkedésbe(túl félénk,kegyelmes stb.) így ők kiszorultak a falkából és csak utánuk loholnak nehogy préda legyen belőlük. 
 
Átlagos por nép:
Az olyan réteg akik nem túl okosak hogy tudós,orvos legyen belőle és nem is túlságosan vérengzők, hogy vadász,katona vagy vezér születhessen közülük. Olyanok mint a birkák, azt csinálják amit a többség így ha nem muszáj maradnak a szokványos kis medrükben és nem háborúskodnak ha arra nem adnak jó okot.
 

Anatómia:

Mint minden teremtmények ezek a lények is húsból,csontból és bőrből meg szőrből vannak néha akár tollakból is. Kinézetük emberként nem tér el a szokványostól csak annyiban, hogy sokkal természetesebbek és egészségesebbek mint mindenki más. Hajuk a szőrzethez viszonyodig, vagyis ha egy vérjaguár áll előttünk emberként akkor neki sötét szeme és fekete haja van, lehet akár hosszú vagy rövid. 
Amikor felveszik állatias kinézetüket más ként festenek sokkal ijesztőbbek. Az átváltozásra hatással lehet a hold,éhség,vér vagy akár a vágy. A legtöbb likaktropón egy igazi vérfürdőt végig nézve ki kelnek magukból és elő jön veszedelmes énjük még akkor is ha nem változnak át. A fiatalabbak persze átváltoznak és kénytelenek lesznek lakmározni a holtestből vagy vadászni, viszont az öregebb és vén rókák kibírják a csábítást. 


 
 
 
 
Az átváltozás 7(8) szakaszból áll, igaz hogy ez a számozástól függ.
1. szakasz:Az alany vagyis a vérállat elkezd ösztönösen viselkedni, szeme már az embert prédának látja. Az ösztönös viselkedés például az, hogy elkezd közelegni a préda felé lassan megszagolja megbökdösi. 
2. szakasz:A belső szervek elkezdenek igazodni, valamelyik kisebb lesz megnyúlnak, vastagabbak vagy éppen vékonyabbak. Pár fajnál akár még új belső szerv is keletkezhet. Az alany égő, lángoló érzést érez olyat mint ha elevenen égetnék meg. 
3. szakasz: A csont elkezd nyúlni amely hatalmas fájdalommal jár és ez minden vérállatnál függetlenül milyen padlóra kényszeríti. Ilyenkor magzat pózba kerül és a bőre alatt lehet látni ahogy a csontok megnyúlnak,átalakulnak. A farok csont a megnyúlt gerinc oszlop. Az arc is itt kezd kialakulni, szemfogak megnyúlnak és hegyesebbek lesznek a száj rész előrébb, vékonyabb lesz a fogak alakulása miatt vagy át alakul csőré vagy amilyen az állat. 
4. szakasz: A csontok még nyúlnak de már a bőr kezd felszakadni és furcsa kocsonyás anyag kezd folyni a sebből. Itt is fájdalom van és néha még vér is. 
5. szakasz: Az izmok gyorsan nőnek és kezd egyre több lenni a csontokon amely adj
a majd a vérállat kinézetét. 
6. szakasz:A kocsonyás anyag után szőrme vagy toll kezd kibújni a bőrből és a bőr lejjebb kerül a szőr meg feljebb, majd gyors gyógyulással a seb bezárul. Itt már minden emberi kinézetett elvesztett. 
7. szakasz: A  kezek tappanccsá alakulnak a még a lábak is és észre lehet venni rajtuk a párnákat. A mellső láb inkább hasonlít egy kézre mert az 5. ujj vagyis a hüvelykujj szabadon mozoghat. 
(8. A kezek és a lábat szaru képződés kezdi benőni. A szájba növényevő állatra jellemző fogazat alakul ki. Szarvak nőnek ki a fejből vagy agyarak a szájból. Ilyen például a Vérvaddisznó,Vérantilop,vérgazella és stb. )
 
A vérállatok öltözködési szempontban 2 felé különíthetőek el. Vagyis inkább 4 vagy talán 6inkább maradjunk 4-nél amely mondjunk úgy alap csoportok. Na van a városi állat és a bennszülött. A Városi ruhákat hord, farmert,pólót és ilyesmik, legtöbbször az ilyenek nem így születek. Át lettek változtatva vagy valami szerencsétlen varázslat miatt lettek vérállatok. A bennszülöttek azok akik a természet lágy ölén éldegélnek csak néha kerülnek a zajos beton dzsungel közelébe. Ők hordhatnak bőrből készült intim ruhadarabokat(melltartó stb.), de ez ritkán vall rájuk. A másik a nők és a férfiak osztályozása. A hímekre nem jellemző a ruhadarab csak a szakadt farmer és a póló, viszont a nőstények hordhatnak ruhákat hogy fedjék intim részeiket. 
 
 
Van az úgy nevezett Lupus forma amelyben minden emberi jelé eltűnik. Ilyenkor az alakváltó nagyobb mint egy normális állat olyan kb.fél méterrel így egy magas lehet az emberrel. Beszédkésege eltűnik csak gondolatba tud társalogni, és akkor is a fajtájával. Nagyon ritka az amikor egy likantróp beszél az emberrel Lupus formába, lehet képesek rá de eddig nem mutatták meg. Fürgébb és gyorsabb akár bármelyik száraz földi állat, viszont a gyógyulása lelassul ereje viszont megmarad. Ezt legtöbbször vándorlásra, vagy harcra használják. A tudósok,nemesek és a sámánok rétege meg veti ezt az alakot a számkivetettek meg nem képesek fel venni.
 
Hogyan lehet vérállattá válni?

Ez a "betegség" vérfertőzéssel, vagyis harapás, vérrel való érintkezés, karmolással is terjedhet. Viszont a vérhattyúnál van csak varázslat. Még megemlítendő a varázslat alatt azt is, hogy a boszorkányok,mágusok is képesek vérállat alakot felvenni. Ha megnyúznak egyet és teliholdkor elvégeznek egy rituálét majd fel veszik a bőrét. 
Vérhattyú valaki úgy lehet, hogy ha egy boszorkány elátkozza. Ilyennel találkozhatunk az Anita Blake Vámpírvadász c. könyv sorozatban aki Kaspar Gunderson néven van benne. A hattyúk a varázslat miatt hosszú életűek elééég hosszúak ahhoz, hogy elgondolkodjanak miért átkozták meg őket. Mai nyelven úgy mondnánk halhatatlanok, de inkább maradjunk a hosszú életné 

A TENGERI LÉNY , KRAKEN

 

 

 

A Kraken vikingek mitológiai teremtménye, más néven Levithanak is hívják. Viszont régebben a Leviathán nem óriási polip volt hanem egy hatalmas tengeri sárkány aki a mélységben élt.
 
Leviathán:
A Biblia szerint egy hatalmas sárkány aki a vízben él. Ahol jár felfórosodik a tenger vize, hatalmas agyarai vannak és képes tüzet okádni. Farkát fogai között tartja, így veszi körül az óceánt. Olyan büdös, hogy maga sem tudja elviselni, ezért néha az édenkert virágait szagolgatja. Nem iszik mást, csak a Jordán vizének azt a részét,

 amely egy földalatti csatornán át ömlik a tengerbe.
 
Egy Bibliai idézet szerint isten elpusztította a Leviathán.
„Ama napon meglátogatja az Úr kemény, nagy és erős kardjával Leviatánt, a futó kígyót, a keringő kígyót, és megöli a sárkányt, amely a tengerben van.” (27.1)
 
Más írások szerint már a teremtéskor elpusztította Jahve(héber Istenév,Izrael Istenének Ószövetségben található neve.)
Horoggal felrántotta mélyből, lekötözte a nyelvét, orrligait nádszállal átdöfte, állkapcsát tövissel átszúrta. Mivel a Leviatán óriási nagy volt, a horgok, nádszálak és tövisek sem lehettek éppen közönséges méretűek.
 
Kraken:
Hatalmas fejlábú élőlény, több szemmel. Ha valaki a Kraken zöld szemébe néz az teljesen a hatalma alá kerül. A hiedelem szerint hajókat támad meg. Mivel zöld szemei vannak, a hajósok utazás során irtóztak a zöld színtől.
 
A Kraken eredete az lehetett, hogy a norvégok irtóztak a polipoktól és hogy egy babona. Miszerint "Nem volt szabad zöld színt használni a hajón, mert úgy tartották, hogy az vonzza a Krakent. Aki megszegte, vízbe dobták."
A vikingek a Kraken élőhelyét, Izland és Skócia közötti tengere tették. 
Étele különböző halak és emberek lehetek. 
 
Történelemben:
Sokan hittek bennünk és sokan cáfolták is ezeket, a legtöbbjük püspök és pap volt. Viszont mindegyik egyet értetett abban ha ezek a lények léteznek akkor a gonosz szolgái, ezért zöld világit szemeket festetek nekik. 
A Kraken-Latin eredetű szó, ami óriáspolipot jelent. Szerintem ezért is polip a Kraken, nagy tüskés csápjával játszit könnyedséggel süllyeszti el a legnagyobb hajókat is. 
 
Henrik Pontoppidan XVIII. századi bergeni püspök első kézből kaphatott beszámolókat a norvég halászoktól, így ő volt az első, aki az első pontos leírást tudta adni a szörnyről. Annak – pontosabban a vízből kilátszó hátának - hosszát közel egynegyed mérföldnyire becsülte. A roppant testből hatalmas, árbocnyi hosszú és vastag karok emelkedtek ki, amelyekkel játszi könnyedséggel tudja lerántani alegnagyobb tengerjáró hajókat is. A halászok többször megfigyelték, hogy a parttól néhány mérföldnyire, ahol a tenger 80-100 ölnyi mély, a mérőónjuk egyszerre csak fele, ötöde mélységet mér. Mi lehet más a jelenség okozója, mint a hatalmas kráken?
 
Különösen az északi vizeken, Skandináviától Új-Fundlandig voltak sűrűk ezek a megfigyelések. Azonban a tengerjáró hajók számának és a bejárt terület nagyságának növekedéssel az egyéb típusú találkozások száma is megnőtt, köztük nem egy kifejezetten hátborzongató volt. Denis de Montfort1802-ben jegyzett le a Puhatestűek természetrajzáról című könyvében egy hajót ért támadást. Az afrikai partokat Amerika felé elhagyó saint-malói hajót szélcsendes időben próbálta egy ilyen szörny felborítani. A védőszentjükhöz fohászkodó matrózokat végül is nem az isteni segítség, hanem fejszéik és késeik mentették meg, amelyekkel levagdosták a hajójukba kapaszkodó karokat. A Saint-Malo templomában 1944-ig látható volt az esetet megörökítő mozaik, amely talán a legtöbbet idézet illusztrációja az óriási szörny támadásának. A szerző ugyanebben a művében egy másik támadást is idéz, szintén Afrika partjaitól nem messze, Szent Ilona szigeténél. Jean-Magnus Dens kapitány a szélcsendet egy átfogó karbantartásra használta ki, amely során a matrózok állványzatról tisztították a hajú külső héját. A szorgoskodásuk közben lepte meg őket egy óriás kalamájó, kettőt elragadva, harmadikat halálosan megsebesítve. Egyik karját, pontosabban annak egy darabját azonban otthagyta, a hossza 7,6 méter volt.
 
Hol lehet őket látni?
-Az Atlantiszba is van róla egy részlet. 
-Kraken a mélység csápjai. 
-Karib-Tenger kalózaiban is van. Davy Jones ezt irányítja. Akinek a kezén van egy fekete folt az nem menekülhet. 

 

A VÍZ LOVA , KELPIE

 

 Mikor a víz közelébe vagy látod mint ha valai mozgatná a hínárokat és tavi rózsákat? Akkor nagy valószínűséggel egy Kelpiet láttál. 

 Kelpieknek skót vízi tündéreket nevezzük, akik egy fiatal ló alakját vagy szőrös ember alakját veszik fel magukra, de képesek mást is felvenni. A mondákban mindig a tavak,tó közelébe van és a fáradt utazókat várják, hogy aztán létre csalja. Amikor az utazó felül rá akkor a ló elkezd a vízbe száguldani vele és addig nem engedi le a még meg nem öli. Aztán amikor az ember megfullad a víz alatt ő elkezdi elfogyasztani. Kivéve a beleit amit hagy, hogy a felszínre úszon. 

Másik írásos emlékekbe ez a lény egy férfi alakját veszi fel és becsalogatja vele azáldozatát. Így járt egy kislány is aki a tó mellett játszott és a tó partján egy szemre méltó ember jelent meg. Ez az ember a kislányt integetve invitálta be a vízbe, a lány útána ment a  még meg nem fulladt. a másik lehetséges verzió, hogy amikor egy fáradt lovas mendegél a tavak környékén, hirtelen egy szőrös kéz fogja le és át veszi az irányítást majd a vízbe tart vele ahol megfullad a lovas. 

Kelpiet úgy lehet létre csalni, hogy az útra kell csalogatni és egy kantárt elhelyezni rajta így szelíd és odaadó társa lesz a vándornak. 

Pár feltételezés szerint a világ legnagyobb Kelpie a Loch Ness tavába található hatalmas sárkány. És azért nem lehet rá találni mert néha kijön a vízből ember képébe és eltűnik majd 

vissza tér a vízbe. 
 
Viszont van a Kelpienél sokkal vérengzőbb és veszélyesebb Skót vízi tündér aki szint úgy egy ló alakját veszi fel, ez aEach-Uisge. Ők is tavakba vagy már tengerekbe is élnek és ugyan úgy mint kevésbé veszélyes társuk embert esznek. Ők viszont meg esznek mindent kivéve a májat(nem tudom miért nem szeretik) amit hagynak a vízbe, hogy az embereknek árulkodjanak mik is ők valójában. Viszont ők ki is tudnak ló alakba lépni a szárazföldre elég hosszú ideig is, de csak addig a még érzi a tenger illatát. 

 

 

A TŰZOKÁDÓ HÜLLŐ , SÁRKÁNY

 

 

 

 

 Szeretnél magadnak egy sárkány lencsés teleszkópot? Hát akkor elő a bátorság növelő kapszulákat mert azért a lencséért meg kell küzdened egy igazi sárkánnyal. 
 
Magyarországon:
-Magyarországon a sárkány a mesékben negatív visszatérő alak aki forgó szélben jön és ha távozik a daliás lovag után is akkor megy. Ennek oka az is lehet, hogy Erdélyben a sárkány forgó szelet is jelent. Ezt az átfedést meglehet találni más népeknél mint a Törököknél amely nekik a "sárkány,vízisikló" jelentésű Sazanag, a Cetsna törzsnél vihar előtti vagy zápor előtti fórgószelet jelent. Erre az átfedésre a hettita mitológiában is van példa mint a Illujankasz(mert képes az időjárás megváltozására) de ezzel véget is ér. Innentől a sárkányok a bölcsesség és a megfoghatalan erő jelképe lett.
-A 15. században alakult Szent György védelme alatt álló világi lovagrend amely Sárkány Lovagrendnek hívták. Címerük egy sárkány vagyis inkább egy ourobosz volt. A lovagrendnek tagja volt Havasföld fejedelme is akit a sárkány latin neve után Vlad Draculnak neveztek el. Később az ő fia lett Vlad Tepes(Karóbahúzó Vlad), de akinek ez nem mond semmit elárulom az ismertebb nevét:Drakula.
-A sárkány név a honfoglalás idején egy tisztséget jelölt és csak később olvadt össze a nyugati mitológiával. 
-A magyar mitológiában a sárkány-képe nem egy hüllőt foglal magában hanem egy humaniodot. Aminek több feje lehet, ebben az esetben a lelkek számát jelképez. Régebben a sárkány akár "fehér kán"-t is jelenthette. 
 
Történelmi betekintés:
Hát ide néhány történelmi óra jön. Ugyebár tudjuk milyen sok minden elterjedt a sárkányokról. Először kezdem Szent Györggyel. 
,,Silena városa közelében volt egy tó, s abban lakott egy mérges sárkány. Már többször megfutamította a népet, amikor fegyveresen ellene vonult. Így hát a polgárok naponta két juhot adtak neki. Amikor a juhok megfogyatkoztak, megegyeztek, hogy naponta egy embert áldoznak a szörnynek. Sorsot vetettek, mely alól senki sem vonhatta ki magát. Amikor már a városnak szinte minden ifja és leánya áldozatul esett, történt, hogy a sors a király leányára esett. A király jajveszékelt és megkísérelte, hogy leányát megóvja a nyomorúságos haláltól. A néppedig rettegett, hogy mindnyájukat megöli a sárkány.
 Könnyezve ment a leány a tóhoz. És akkor Szent György arra jött lóháton. Megkérdezte, mi baja van. A lány így válaszolt: "Jó ifjú, szállj gyorsan lovadra, és sietve fuss el innen!" -- és elbeszélt neki mindent. Ő pedig ezt mondta: „Ne félj, segíteni fogok rajtad Krisztus nevében." Még beszéltek, amikor a sárkány kiemelte fejét a tóból. A leány reszketett a félelemtől, György azonban lovára pattant, keresztet vetett magára, és szembelovagolt a sárkánnyal, amely rárontott. György nagy erővel megforgatta lándzsáját, Istennek ajánlotta magát, és olyan súlyos csapást mért a sárkányra, hogy az a földre zuhant. Akkor megparancsolta a leánynak, hogy a sárkány övét kösse a nyakára és vezesse be a városba. Az megtette és a sárkány úgy ment utána, mint egy szelíd kutya. A városban a nép rettenetesen megijedt, de György így szólt hozzájuk: "Ne rettegjetek, mert az Úristen küldött hozzátok, hogy megszabadítsalak benneteket ettől a sárkánytól. Ezért higgyetek Krisztusban, és keresztelkedjetek meg, akkor megölöm ezt a sárkányt." Így hát a király és a nép megkeresztelkedett, György pedig kihúzta kardját, és megölte a sárkányt. Ugyanazon a helyen szép templomot építettek, és az oltárnál élő forrás fakadt, amely meggyógyított minden beteget, aki csak ivott belőle.''
 
A sárkányok régebbi feladata az volt, hogy védjék az embereket. Látták a fejlődésüket és hatalmukat, egészen halálukig. Később viszont az emberek fellázadtak ellenük és a hatalom ért megölték őket. 
 
Anatómia:
 
- Bőr:
A sárkány izomzatát,húsát pikkelyek vagy netán szőr védi meg a cudar időjárástól. Viszont gyenge pontja a hasi része, mint például a gyíknak. De az sem olyan könnyű át szúrni. A Keleti sárkányoknak a szájnál lehet szakáll is meg a
 
 hátán szőrzet. A karmai is mint az embernek és az állatoknak is szaru képződmény. 
 
- Látás és szaglás:
Ezeknek a hüllőknek a legjobb az egész állat világban a látás és a szaglász. Ők színekben látják a szagokat és így megtudják különböztetni az ember és a z állatot. A szemükről csak annyit, hogy régebben azért is ölték őket hogy szemük lencséjéből teleszkópot csináljanak. 
 
- Ének:
Mint tudjuk a sárkányoknak csoda szép hangjuk van. A Sárkány szívben is Draco is megmondta, hogy a sárkányok szeretnek énekelni csak közönségük nincs. Ha embereké változnak szép, simogató hangjuk lesz. 
 
- Izomzat:
Hasonlít a gyíkok szerkezetére de a szárnyat bele érteve a madarakéhoz. Csak az a legnagyobb különbség, hogy a sárkánynak van "súlya" ami azt jelenti, hogy mint a 
madarak nem könnyű és nincs léghólyagjai. Ezért sok tudósnak a véleménye 2 irányba terelődött. 
1.Mi van ha nem repültek? Vagy ha repültek is nem olyan sokat. Ezt úgy képzelték el, hogy a sárkány egy magas helyről elrugaszkodott és a levegőn siklót majd amikor elfáradt zuhanó repülésbe földet ért. 
2. Hogy neki rugaszkodásból repült és az erős szárny izommal ami nem nagyon fáradékony mint a sima izom, tovább bírták a csapkodást és amikor már 
elértek egy magasságot siklottak. 
Viszont van egy harmadik is ami régebben hittek. Ha sárkány tud tűzet okádni akkor ugye bár a forró levegő felfelé megy még a hideg lefelé és ez így megy körbe-körbe. Ha a sárkány a tüdejében is feltudja melegíteni a levegőt akkor az felemeli és neki csak "repülnie" kell. A szárnyak másra is jó mint a repülésre, ha kell akár úszni is képes vele, hogy előre tolja magát. 
 
- Csontváz:
A sárkány csontja olyan mintha a 4 lábú állatott összedolgoztunk volna egy madáréval(furcsa hasonlat mi, jobb nem jutott eszembe) egyetlen egy különbséggel, nekik nincsen (Furcula)villacsontjuk. Azon kívül, hogy milyen nagyok és súlyosak a csontjuk belseje üreges de masszívan tartja az izom és ruganyosak. Bordáig vastagok és szilárdak, hogy a nagy nyomás(mint a levegőben mint a vízben) össze ne nyomja őket. 18 nyakcsigolyájuk van, 37 gerinccsigolya amiből tüskék állnak ki, 7-8 farkcsigolyája van aminek a kiálló lemezeit fegyverként is használhatja. A szárnycsontjai a széles vállához kapcsolódik és csak az izomzat tartja a helyén. 
Feje szélé, füle mögött elcsökevényesedett szaru lemezek szolgálják a szarvak helyét vagy akár egy kis szőr is nőhet okos buksijuk tetején.
Az európai sárkányok 2 hátsó lábba van és 2 mellső amihez csatlakozik a szárny és a kisujjhoz tapad így feltudnak mászni a sziklákra vagy hegyekre. Az ujjak hosszú és szerte ágazók így közöttük lehet bőr redő amelyet a szárnyat képezi. És legtöbbször gonoszak.

 
- Szaporodás:
 
 A sárkányok meszes héjú hatalmas tojásokkal szaporodnak. Amely akkor mint maga az ember. Amikor kikelnek még fiatalok hallásuk és látásuk tompa és életlen ez csak 5 éves korba fog kialakulni mint egy átlag sárkánnyak. Szárnyakkal nem rendelkeznek amikor kikelnek majd csak olyan 20-30 éves korba kezd kinőni és azokkal is majd csak 50 évesen vagy később tud repülni. A sárkány karmai 80 évesen kezdnek kifejlődni. Így egy sárkány 100 éves-ig "kamasznak" számít. 
Mágia:
A sárkányok nagyon jól értenek a mágiához, de mindegyik a saját eleméhez. Egy tűz sárkány nem képes víz mágiát használni és ez fordítva is igaz.A sárkányok bevált trükkje a megfélemlítés amelyet "sárkányfélelemnek" is hívnak vagy hívták. A legerősebb mágiával az  árnysárkány és a sötét sárkány rendelkezik. Képesek megtanulják azt hogyan vegyenek fel "emberi" külsőt. A fiatal sárkányoknak olyan 120-160 éveseknek még meg marad a foguk,szemük vagy a szarvuk akár a karmaik is. És csak pár héten keresztül tudják fen tartani este viszont pihenniük kell. Az öregebbek már sokkal jobban bírják magukat elrejteni, semmi sem látszik rajtuk és képesek éveken át álcázni magukat. Egy sárkány olyan 400-500 évesen tanul meg minden varázslatot amit képes használni. Képesek még a "sárkányálcára" ami annyit tesz, hogy egy csomó kőnek vagy egy zubogó vízesésnek álcázza magát a lényeg, hogy a pikelyeinek a színét megváltoztatja mint a kaméleon. 
 
 
 
Hol lehet őket látni? 
-Fairy Tail-ben vannak sárkányok akiknek a „gyermekük” sárkányölő.
-Eragonban.
-A sárkány szívben is van az 1-2.részben is.
-Szent György és a sárkány, ott egy kis sárkányról van szó. 
-A W.I.T.C.H képregényben is van róluk szó. 
-Így neveld a Sárkányod mesébe. Ahol egy viking egy ritka éjfurijára bukkan. 
-Mulánba is van a egy Kínai sárkány. Mushu Mulán védő sárkánya.
-A Shaolin leszámolásba. Dojo is egy kínai sárkány és neki 2 alakja van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A TŰZ , SZALAMANDER

 

Keresed a tűz lényeket, hogy feljegyzéseket készíts róluk? Vagy csak hallottál a Szalamander hatalmas és halhatatlan erejéről. Akkor jó úton jársz, hogy megtaláld ezt a lényt. 
 
Kinézet:
Legtöbbször egy lángoló gyík vagy más állat mint például kutya,macska lehet. Bőrüket(nyálkás bőr,de nagyon kemény) tűz veszi körül képesek tűzet okádni és elnyelni mint a sárkányok, de a fontos az hogy ritkán van szárnyuk. Amelyiknek szárnyuk van az már nem szín tiszta szalamander.Lehetnek szarvaik és a farkukon tüske. Néhány szalamander farka végén egy kis láng van ami azt jelzi mennyi ideje van hátra. Ha a láng kialszik a lény meghal. 
 
 
Belső:
Képesek a bőrükből tűz nyelveket elő hozni. A tüdejükben nincs hidrogén ezért ők a gyomrúkból hozzák elő  a lángjaikat, vagy azt amit "megettek" használják fel. Ha
 a tűzet megeszik és sérüléseik vannak képesek meggyógyítani azokat. A bőrüket tűz
 ellenes váladék fedi amin ég a tűz de őket megvédi. A szívüket egy kis láng működteti. 
 
Csontváz,izomzat:
Erős és tűz álló csontjuk van és izomzatuk. Az izomzat a gyomornál a legerősebb, hogy onnan a tűz ne eméssze fel az állatott és hogy kipréseljen mindent. A bordái képesek tágulni és nagy mennyiségű tűzet "kiköpni". Csontvázuk inkább hasonlít egy hüllőjéhez vagy amilyen állat. Méretük változó ez is a csontoktól függ van pár centiméteres és van több méteres és tonnás egyed is. 
Fejükön ha legtöbbször gyíkok 2 oldalon van szemük amivel jól látják a tájat és hatalmas szájúk, hosszú nyelvük
 
Lakhelyük:
Hát mint minden más tűz elemű lény imádják a forró tüzes helyeket. Így például meg lehet őket találni a vulkánok belsejébe úszkálni a lávába. De nem ritka az is hogy kisebb társaik a patakok,folyókban élnek mint a gyíkok és csak 
veszély esetén veszik elő félelmetes külsejüket. 
 
Történetük:
 
"Mikor az elemek megjelentek a földön mindegyikből lett egy képviselő. A vízé a halak, a 
földé a lovak és más emlős, szélé a madarak csak a tűznek nem lett. Ezért a tűz megteremtett a szalamandert amely kívülről hasonlított minden két éltűhöz de belül az ő ereje dobogott." Ennyit találtam a történetről. 
Amiért a tűz teremtette őket így képesek annak minden fajtáját használni.(Feketetűz,kék tűz,élet-,piros-tűz stb.)
 
Az idő folyamán elfelejtették ezt a lényt és összeolvasztották a sárkány szárny nélküli rokonával. Ami nem ugyan az. A még a sárkány csak fújni tudja a tűzet a szalamander meg"enni" és beborítani magát. 
 
Ellenségei:
Az ellenségei a hideg és néhányak a víz is. A jeget ki nem állhatják, mert az akár halálos is lehet rájuk.
 
Ezek a lények, nem halnak meg csak visszakerülnek a kör forgásba és ismét tűzé lesznek majd más szalamandernek adnak életet az ő életerejükkel. 

 

A KECSKELÁBÚ EMBEREK , FAUNOK

FaunJön egy Görög lény amely a "természetesség" mintája is lehetne:). De inkább nézzük kik voltak Dionüszosz kedvenc erdei lényei.

Ez a lény nem más mint a Faunoknak, olyan lények akik az erdőben voltak és furulyáztak vagy pánsípon játszottak. A Síp mellékesen egy Isten neve is, aki nem más mint Pán volt. De erről később majd még írok. 

Nagyon egy veszélyes nép,a mitológiában nagyon buja és részegesek ezek mellett Erdei félistenek és a férfiasság megtestesítői. Kedvenc szórakozásuk csapdát állítani a nimfáknak és elfogni őket.

Kinézet:
Felső testük emberi kivéve a sok szőrt leszámítva, alsó testrészük lehet kecske vagy valami más növényevő faj. Homlokukon csavart szarv ami mint a kecskéknél akár meg is ölheti őketFaun csontváz ha nem tartják rendben. Ez úgy történhet, hogy a szarv addig csavarodik fel a még meg nem fojtsa a Faunt vagy nem döfi át a torkát. 
Patás lábuk van amivel fürgék és hosszú kecske farkuk. A szarvuk a homlokukon nő ki és ez lehet eltört lehet kicsi,nagy. Füleik hegyesek 
olyan elf szerű de annál nagyobb. Ez a rajzolás hatott a középkorba az ördög rajzolásra. Vagyis az ördög-de akinek jobban tetszik sátán- egy szatírból indult ki. Így már is vesztett az ijesztő kinézetből mi? ;) A kecske lábnak köszönhetően nagyon ügyesen ropják a táncot miközben vidáman zenélnek. 
A haj legtöbbször hosszú-ezzel is jelezve a természetességet- de léteznek rövidre nyírtak is. A szakállas pofát sem vetik meg. 
A Faunok nem szokás ruhákat hordani de valamelyik akár nemi részen hordhat, de ritka.(Ilyen az ágyéknál és a mellrésznél.) A Hím Faunoknál a felső testet tetoválások díszítik, de akár nyakláncot használhatnak vagy kar perecet. A nőstényekre jobban jellemző a finom részletek, finom tetoválás a karon és a háton, nyaklánc a nyakon és hajráf a szarvak mögött.
A másik rajzolás a kecske szerű, amely kecskés pofa jellemez. Hosszú fülük és kecske szakálluk van, benyomott orruk és tele vannak tetoválva. Ebből csak hím fajta létezik hatalmasok és nagyon bölcsek. Ezekből előfordul az unikornis is amely úgy néz ki:
-Fehér szőrme a lábakon, hatalmas hasított pata. 
-Fehér szőr, szinte pihésen puha fedi a kart.
-Hatalmas, aranyozott csavar szar a homlok tetején. És fehér vagy ezüstös haj.


Faun koponya

Lakhelyük az erdők,hegyek és a mezők olyan helyek ahol nimfákat is lehet látni. De nem ritkák a város szegélyezett kisebb erdőkben vagy elhagyatott növényekkel benőtt épületekben. És persze a szörny cirkuszokban ahol közszemlére teszik mint szőrös emberek.

Az egyik leghíresebb Faun Ampelosz akiből a szőlőtöké lett aztán a véréből bor. 
Nonnus egyik okfeltárásában azt írta, hogy a szőlőt megszemélyesít a szép szatír ifjú kit Dionüszosz szerettet és a halálát előre látta. Nonnus szerint Ampeloszt felöklelte egy vad bika, miután kigúnyolta a szatír egy istennőt aki Seléné volt. 
Ampelosz. a Dionüszosz iránti szeretete miatt lovagolhatót egy vad bikán. Merészen kiabált a teli holdnak-Én a legjobb,Selene, a marha szarvas vezetője!! Most én vagyok a szarvai és megyek egy bikával!!- Ezt kiáltotta miközben dicsekedett a kerek holdnak. Selene ezt féltékenyen nézte a levegőn keresztül. hogy lássa Ampelosz hogyan lovagol a gyilkos portyázón bikán. A még nem küldött a bikára egy bögölyt ami meg szúrta minden hol az állatott és az vad vágtájában felöklelte a szatírt amely szörnyű halált halt. A felfordulásban Ampelosz halála által Dionüszosz a testét szőlővé változtatta  és így a véréből bort lett.

A Római mitológia részben megegyezik a Görög mitológiával. Így itt is vannak Faunok innen is van a Faun név is, de itt volt egy szatír isten is Pán.


Szatír

Pán egy kecskelábú, -szarvú,-farkú isten volt aki a birka és a kecske pásztorokat védte, de nem volt ritka a halászok és vadászok védelmezője sem. Pánnak szoros kapcsolata volt a nimfákkal és a kedvenc hangszere a pánsíp volt. 
Pánnak a szerelmei mind nimfák voltak. Egyik ilyen volt Szürinix nimfa akit Pán egészen a folyópartjáig követett ott viszont az istenek megszánták a nimfát és nádszállá változtatták. Pán elkeseredésébe ebből a nádszálból készítette a pánsípját vagyis a Szürinxet.
A másik ilyen nimfa Ékhó volt aki az Istenség felesége volt, de egyszer haragra gyúlt és 1000 darabra szakadta a Nimfát, így lett a visszhang. 
Pitüsz nimfához is tragikus események vannak. Pán szerette a nimfát de a déli szél is kedvelt ezért lesodorta egy magas hegyről. A nimfa ezért fenyőfává változott és így Pánnak nyújtott menedéket amikor ő gyász éneket játszott.

Pán később már nem viselte a szatír jegyeket elterjedt róla egy öregapó rajzolás amely görnyedt háttal,hosszú őszülő szakállal és sokat mondó bölcs tekintettel ábrázoltak.

 

Hellenizmus korában elterjedt a hír Pán halával kapcsolatban. Ebből következett az, hogy Reviczky Gyula Pán halála című költeményét megírta. 
A versben a mulató tengerészek egyikének egy öregember megmondja, hogy a nagy Pán halott. Ez annyira nagy felfordulást okoz, hogy hisztéria tör ki a hajón attól félve, hogy elsüllyednek. Pán halála a kereszténység terjedésnek az egyik szimbóluma volt. A nagy kecske szarvú és lábú fél Istent elpusztították így csak egy Isten létezhet. 
A másik az amikor Pán a Nílus partján fürdött. Amikor megijesztette Tüphon és ijedtében hallá akart változni ez csak félig sikerült neki így lett félig hal és félig kecske. Ezt Zeusz megsajnálta és mint egy új csillagkép felrakta az égre úgy mint a Bak csillagkép.

 

Capricornus constellation map.pngÉs nézzünk egy kicsit tudományos alapon a bak(Capricorns) csillagképet ha már ide jutottunk. Ez a csillagkép elégé vizes jegy, mert sok körülötte a víz jegy. Görögöknél eredete Pán hallá változásával történt amerről feljebb olvashattál. 3000 évvel ezelőtt babiloni falfestménye láttak ilyen lényt(így kapcsolták a sumerokhoz).  A sumeroknál Éa istent ábrázolja aki félig kecske és hal volt. Ez az isten tudást adott az embereknek mikor kiemelkedett a tengerből. Egy másik monda szerint ezt a ábrát Amaltheiával hasonlítják aki a fiatal Zeuszt szoptatta miután anyja megmentette, hogy Kronosz felfalja. Ezért amikor Zeuszból főisten lett és a kecske meghalt felhelyezte az égre mint csillagkép. 

 

Ha már itt vagyunk nézzünk egy kis kultúrát. A Faunok persze nagyon szeretnek mulatni éspajzánkodni ezért is a férfiasság megtestesítői. De viszont értenek a varázslatokhoz is. Inkább jobban forgatják a gyógyító varázslatok fegyverét mint más mágiát de képesek varázsolni. Képesek zenéjükkel felvidítani az embert és reményt adni neki. Ezt is varázslattal művelik. Varázslat fajtájuk hajlik a Sámánok varázslatára, ebből kifolyólag nagyon is értenek a gyógynövényekhez és egyben a mérgezőkhöz is. 

 

 

 

 

Ennyit találtam a Faunokról.

 

 

 

A NYILAS CSILLAGKÉP , KENTAUR

Sellő, Hárpia és Kentaur

 A nyilas csillagjegy egy ló és félig...*Adás megszűnt. A cikk író visszajött egy dobozzal a  fején.* Jó mellé beszélés helyet jöjjön a Kentaur. 
 
 kentaurok görögül: Κένταυρος és persze mint mindenki tudja deréktól lefelé ló onnan fölfelé férfi vagy nő felső test. A görgő mitológia erőszakos és részeges bandája. És már el is árultam mi jellemző rájuk. 
 
Fussunk neki előröl :) a Kentaurok arról is ismertek, hogy oda vannak a bor ért és a nőkért. Sok szüzet raboltak el. A bor és a mámor imádata miatt nem volt ritkaság Diünonszosz kísérletében sem. A legenda szerint Ixión-tól és Nephelé-től származnak. 
 
 Ez a legenda a következő képen van: A folyton féltékeny istennő Héra párt keresett magának, hogy megbosszulja Zeusz félrelépését.(Úgy látszik az isteneknél is kész szappanopera van:)) Ixiónt Héra alkalmasnak találta, és addig csábította az ifjú lapita királyt a még az nem szeretett belé. Ez viszont Zeusz fülébe jutott és felhőből megformázta Héra alakját (Nephelé) és azt küldte el a légyottra. Ixón viszont nem sokat teketóriázott. Ebből a vad románcból lett Kentaurosz aki később vad lovak kancáival szűrte össze a levet és így lettek félig ember félig ló lények. 
 
kentaurok Pelion hegyén élnek, Ixión saját országába Thesszaliában telepítette le. De nem maradtak sokáig mert egy lakodalom miatt el kellett hagyniuk. Na még egy legenda: Peritihoosz lapita király egyszer lakodalmat rendezett. A kentaurok először még normálisan viselkedtek de miután túl sok bort ittak agresszívá váltak és az ott megjelent emberek feleségeit elkezdték elrabólni. Így a lakodalom hatalmas vérfürdőbe torkollott. Kitört a lapiták és a  kentaurok közötti háború, és a meg maradt kentauroknak elkellet hagyniuk Thesszáliát.
 
A kentaurok végzetét Héraklész teljesítette be azzal, hogy a harmadik feladatát teljesítette amikor Pholosznál vendégeskedett. Később viszont Neszosz ezt megbosszulta. Erre is van egy legenda(mennyi van:D ):
 
 

Ez akkor volt amikor Erümanthoszi vadkant kellett Héraklésznak legyőznie,
 amit maga a Eurüsztheusz(mükénei kirély) királya adott ki a ifjú hősnek. Ezért útra kelt és
 úgy döntött, hogy út közben megpihen az egyik kentaur barátjánál Pholosznál. A kentaur vacsorával kínálta, de a kentaurok nyersen ették a húst ezért direkt megsütötte a hősnek. Héraklész mondta Pholosznak, hogy valamit inni is szeretne ehhez a finom húshoz és akad-e neki egy jó kis házi bora. (A kis részeges XD) A kentaur megmondta, hogy csak egy üveg bora van de azt is a bor és mámor istenétől kapták ajándékba, és nem szeretné kibontani. Ez az ajándék szent volt nekik ezért se akarta, de a hős addig erősködött a még ki nem bontotta nekiPholosz. Mihelyst kibontotta a bor mámoros illata belengte a környéket és az ott élő kentaurok iszonyatos dühre gerjedtek, hogy kibontották a szent ereklyéjüket. Vastag ágakkal és kövekkel felszerelkezve mentekPholosz házát megostromolni amikor oda értek elkezdték ostromolni. Viszont Héraklász sem hagyta magát és nyílzáporral válaszolt. A megrémült kentaurok Kheirón barlangjában menekültek, aki Héraklész tanítómestere is volt. Miközben bent rettegtek és harcoltak a hős ellen az egyik kentaurnak a karját átvitte a nyíl és Kheirónt a térdénél találta el. Viszont ez nem lett volna nagy baj ha a nyíl nem Hüdra epéjében mártott nyílt lett volna így gyógyíthatatlant sebet okozót a kentaurnak. Aki vissza ment a barlangjába majd ott szenvedni és fohászkodott Zeusznak, hogy haljon meg de csak akkor halhatott meg amikor lemondott halhatatlanságáról és Prométeusznak adta azt. Így ő meghalt de Prométeusz kiszabadult. Amikor a kentaurok elmenekültek már Pholosz sem élt, mert elgondolkodva húzta ki az egyik mérgezett íjat egy kentaurból mely a saját halálához vezetett. Nephelé pedig záporesőt sírt, hogy megmentse a kentaurokat de végül nem segített nekik. Héraklész az útját önvád hevében folytatta és amikor megtalálta a vadkant addig csalogatta a még a hegyek hő fedte csúcsaihoz ki nem értek. Ott viaskodásban kezdtek és a kifáradt vadkant a vállára véve vissza vitte a királyhoz aki ijedtében egy vázában bújt el és kérte a hőst vigye innen a szörnyet. 
 
Másik forrásokból az ennek a legendája máshogy van;
Hogy Héraklész negyedik feladata az volt, hogy megismerje a bor és mámor világát. Ebbe Dionoszüsz akarta be avatni és meghagyta a ifjúhősnek, hogy látogasson el Pholosz kentaurhoz. 
 
Meg kéne említeni még egy kentaur aki az előző legendában is szerepelt és szörnyű halált halt. Ez nem más mint Kheirón akit a legbölcsebbnek gondoltak a kentaurok között. Ő az építészetben, a zenében, fémművességben még az orvostudományban is jártas volt. Ő tanította Akhilleszt,Iaszónt és ő tanította Aszklépiosz az orvostudományra. Ezt a bölcsességet Zeusz a nyilas csillagképpel jutalmazta meg és halhatatlan tette Kheirónt. A kentaur feleségül vette  Kharikló nimfát aki 3 lánnyal valamint 1 fiúval ajándékozta meg: Hippét (másképp Melanippé vagy Euippé), Endeiszt és Okirhoét, valamint egy fiút, Karüsztoszt. A család a Pélion hegyen élt.
 
És most jöhet még egy híres Kentaur....Nesszosz görögül Νέσσος (latinul:Nessus).Ixión és Nephélé fia vagyis Felhő fiának szokták hívni.
 
A kentaurok egyike, aki az aitóliai Euénosz folyó mellett élt, s csekély díjért hátán vitte át az utasokat. Amikor egyszer Héraklész és Déianeirát amikor a folyón át akartak kelni, az ifjú hős bele ment, hogy a feleségét át viheti a kentaur. De amikor a másik partra értek a kentaurnak vágy ébredt a feleség iránt és elkezdet vele erőszakoskodni. Amikor a nő elkezdet sikítani már félmérföldre voltak, de Héraklész meghallotta és nyilával át lőtte a kentaur mellkasát, aki ettől elkezdet haldokolni. De halála előtt azt a tanácsot adta a nőnek, hogy ha a férje szíve elfordul tőle akkor vérével bekent orsót szője a férje ingében és ismét szerelem lobban fel iránta. 
Ez a varázslat más forrásokból más mint például: 
*Nesszosz földre lövellt ondója,a sebéből kifolyt vér és olívaolaj. Ezt Déianeira össze szedte egy korsóba és lepecsételte. 
*Az egész vérfoltos ingét ajánlotta fel erre a célra, majd elmenekült egy közeli lokriszi törzshöz, és csak ott halt bele a sebébe. Temetetlen holtteste olyan mérges bűzt árasztott, hogy erről lokrisz lakóit ozolisziaknak, azaz büdöseknek nevezték el. A forrás, aminek partján meghalt, szintén bűzös maradt és teli van alvadt vérrel.
Viszont ez a halál megbosszulta Nesszosz mert mikor Héraklész hűtlen volt Déianérval és arra kérte az asszonyt, hogy éljen úgy asszonnyal egy fedél alatt. A nő számos szeretőjét eltűrte a hősnek de még ez már sok volt neki. Sok tanakodás után elhatározta magát a varázslatra és elküldte Héraklésznek. De hamar meg is bánta mert a napmelegére kitett, égni kezdett, és az udvar kőlapjai közül is bugyborékoló vörös tajték tört elő. Az oltár tűzénél áldozó hős húsét emészteni kezdte a mérges ing. Héraklész gyilkos őrjöngésbe kergette a kín, fákat tépett ki és véletlen embereket ölt. A felesége öngyilkos lett. A férfi hiába vetette bele magát a folyóba kínjait nem tudott megszabadulni. Csak a legmagasabb hegycsúcson, tölgyfából és vadolajfatörzsekből rakott máglya váltotta meg, amin megágyazott magának. Zeusz villámaitól lángra lobbant a máglya és elégette a hős halandó részét, a másik apjától, Zeusztól örökölt része az istenek kapusa ként folytatta az életét.
 
Erre az esetre utal arany Epilógus c. versében:"Pályám bére/égető mint Nessus vére."
 
 Kentaur csontváz
Kentaurok alkata olyan mint ha egy embert és egy lót össze gyúrtunk volna. Vagyis ezeknek a lényeknek deréktól lefelé ló alakúk van felfelé meg emberek. Kinézetük sokféle lehet:
-Fülük lehet hegyes, tünde szerű vagy ló fűlő. De hallásuk nagyon jó és azzal is képesek érzelmet kifejezni. A fülek a szemek vonaláig lekonyulhat, belsejükben szőrme van amely akadályozza a gyors vágtából adódó húzatott. Különféle méret létezik, a nagyon kicsitől a nagyig. 
-A haj méret is különböző de a gerinc oszlopon a lovakból származó gén miatt szőr csikk fedi amely a haj és a ló "alkatrész" színe. A legtöbb kentaurnak a természetesség miatt barna, hosszú haja van. 
-A magasság 190-290 cm-ig bármekkora lehet, de léteznek 3 méter és akár 4 méter magas egyedek is de ők nagyon ritkák. 
-A fejükön a fülön kívül található szarvak is, de ez is ritkaságnak számít. 
-A kentauroknak 2 pár tüdejük van. Egy pár az emberi részen és még egy a ló részen, és ezt egy hosszú légcső köti össze így 2-szer annyi levegőt képesek felhasználni a kitartó futáshoz. 2 szívük van van az felső szív amely olyan "áll szív" és a alsó amely valójában végzi a "munka" oroszlán részét. A bélrendszer és az ilyenek a ló rész hátulján foglalnak helyet. 
-2 rész bordájuk van vagyis van egy emberi rész és egy ló. 7 nyakcsigolyájuk, 35-40 gerinc csigolyájuk, 10-nél több far csigolya. 
-Az ujjak végén pata szerű képződmény lett így megakadályozza, hogy az ujj felsérüljön íjászat közbe. 
-Fogazatuk utal a nyers hús evői szokásokra ezért a szemfogak élesebbek és erősebbek. Persze növényeket is ehetnek .
 
Érdekesség:

Kentaur

-A kentaur rajzok régen az ősi magyarokra is értétek, mert ugye bár a magyar nemzet lovas
 nemzet volt és olyan jól lovagoltak és íjászkodtak. Más ellenséges népek egy összenőtt ember testet és ló testet ábrázoltak. 
-Mint a Szatíroknál itt is van Unikornis fajta amely persze fehér szőrzettel és egy csavart szarval rendelkezik. 
-Pár ember tis szoktak úgy jellemezni mint egy kentaurt, ez azért lehet mert ezek a lények a természet és a civilizáció közt vannak. Veszélyesek,szeszélyesek mint a vad musztángok ugyan akkor bölcsek,segítőkészek.
-Léteznek szarvas,gazellák,oroszlán,párduc kentaur fajok is. Persze a nagy macskás lények ragadozok és ehhez rendeződött be az alkatuk is. 

-A rajzolásba is elterjedt a hosszú nyúl fülű állat jellegű kentaur amelynek benyomott arca és feje van. Teljes testüket szőr fedi. 
További jó kalandokat kívánok. :)

 

 

 

AZ ÁLMOK DÉMONA ,SUCCUBUSZ

 

 Álmodban egy női alak vagy akár férfi megjelenik, hirtelen felkelsz és teljesen erőtlen vagy? Akkor a succubusz vagy incubusz talált meg. 

 Succubusz (parázna női lidérc, középkori hit szerint a férfit álmában megkísértő női alakú démon) és Incubusz (ugyanaz csak férfiban).
Leírás:
- Középkori mitológia egy démona.
- A legenda szerint a démoni szerető éjszaka kéjes álmokat idéz elő és a halandóval alvás közben szeretkezve elszívja az életenergiáját. A kéjvágy mámorából, a beteljesült testiségből táplálkozik. Az áldozat mellkasára ülnek, s azt akarata ellenére szexuálisan molesztálják. - Elképzelhetetlen szexuális kéjt ad a lecsapolt energiákért cserébe. A succubus a női démon, férfi párja az incubus, azonban egyesek szerint a két lény egy és ugyanaz, hiszen alakváltó létére mindkét nem bőrébe bele tud bújni, hogy nőket vagy férfiakat csábítson. A középkori történetekben többnyire papok és szerzetesek álmaiban tűnik fel, előszeretettel vadászik olyan emberekre, akik szentebb, tisztább életet élnek az átlagosnál. Kapcsolódhat az egyik legősibb gonoszhoz, Lilihthez. 
Lilith (Ádám első felesége) miután elhagyta az Édenkertet a gonosz jelképévé vált és számos démoni lény eredetét kapcsolják ehhez a nőszemélyhez, vagy gyermekeihez. Többek között egyesek szerint övé a succubusok királynője, az első succubus cím is, hiszen a legenda úgy is tartja, hogy Lilith Ádámot az éjszaka leple alatt horrorisztikus-erotikus álmokkal ajándékozta meg és szép lassan kiszívta az életerőt az alvó emberből. Az olvasottak alapján az ördögin csábító succubus cseppet sem pozitív teremtmény, annak ellenére sem, hogy áldozatainak adott gyönyörrel a "mennyekbe" repíti őket, bár könnyen elképzelhető a halálba szeretés is és hát hiába boldogan, mégis meghalnak, ami nem egy vonzó lehetőség.


Kinézet:
- Akadnak olyan nézetek is, amelyben a succubus démoni testéreszekkel rendelkezik. Ábrázolják karmokkal, denevérszárnnyal. Teste többnyire valamilyen nőalak és démoni, és visszataszító testrészek keveredéséből áll össze. A férfiak álmában jelenik meg, hogy elcsábítsa, és kiszipolyozza őket szentségtelen szerelmi aktus keretében.

A GONOSZ MEGTESTESÍTŐJE , DÉMON

 

Ki gondolta volna hogy a jó öreg démonok az Görögöknél Istenek voltak  (görögül: δαίμων-Isten).

A démonok mitológiába istennél alacsonyabb rendű de az embereknél magasabb, lehet jó vagy rossz.Azonban legyen akármilyen jellemű is, a legtöbb démon képes a tudat befolyásolására, mások megszállására.Szinte minden nép mitológiájában találkozhatunk velük: az ókori egyiptomiak képzelete szerint mérhetetlen sok ily démon van, kik mindenütt az ember közelében laknak, a vízben, földben s levegőben. Az hinduk körülbelül 30000 démont imádnak. A káldoknál is vannak tűzi, légi stb. szellemek. A perzsáknál vannak jó s rossz szellemek, izedek és dewek, amazok Ormuzd országában laknak, emezek Ahrimanéban. A zsidóknál is később, mikor a babiloni fogság idejében a perzsákkal érintkeztek, kifejlődött egy démonológia, mely alapjában hasonlít is a perzsára.

Görög démonok:

Az ókori görögöknél mint az istenek kísérői és szolgái ként jelenek meg. Így kapnak külön egyéniséget és nevet (pl:Deimosz ésPhobosz Arész mellett), vagy egy-egy néphez-emberhez vannak kirendelve és őket őrzik egészen születésüktől halálukig. Úgy képzelik, hogy minden embernek lehet jó és rossz démonja (agathodaimon, kakodaimon, angyal és ördög egy személybe), majd hogy azon egy démon tesz jót és rosszat. Ilyen híres pl. Szókratész daimonja aki hallja a szavát és megóvja. Az új platonizmus rendszerében  fontos helyet foglalnak el, alsó istenségek, kik istenek s emberek közt közvetítenek s az isteni parancsokat hajtják végre.

Kereszténységben:

A biblia létezőként mutatja be a démonokat de olyanak amit nem lehet látni. Ezek a lények a Sátán királyságában élnek és a gonosz angyalok alatt vannak. Testük nincs ezért elfoglalják az emberek testét és bűnös vágyaikat teljesítik vele így megkárhoztatva a személyt is.Vezetőjük Belzebub, a Biblia a démonokat tisztátalan szellemként jeleníti meg. 

Lucifer lázadásának következménye, hogy a világban felbomlott a harmónia, és egy gigantikus szellemi harc kezdődött Isten királysága és Sátán királysága között. Ezért van az, hogy a még Isten és az angyalok megmentik az embereket Sátán és a démonai káoszba akarják őket vetni. 
Jézus Krisztus és tanítványaiknak tudnia kellet az emberekből démont űznie.(Lásd például Máté evangéliuma 12:28; Márk evangéliuma 1:34, Lukács evangéliuma 13:32), egyes esetekben így gyógyítva meg embereket (Máté 9:33), bár a Biblia nem állítja, hogy minden betegséget démonok okoznak. Ezért a kereszténység előtt legtöbben azt hitték, hogy a betegségeket démonok okozzák és hogy a démonok a boszorkányokkal állnak együtt. Jézus az apostoloknak is hatalmat és utasítást adott a démonok kiűzésére (Máté 10:8; Márk 3:14-15), valamint ezt Mennybe menetele előtt kiterjesztette a benne hívőkre (Márk 16:17). Ekkor tájt a démon kiűzés hivatás volt. 

A kereszténység első századában a démonokban való hit igen erős volt; a régi pogány istenek mind gonosz démonokká váltak, de más démonokban is hittek, akik
egytől-egyig gonoszok voltak és isten ellenségei, valamint ők voltak okai az egész pogányságnak, elvakítva az emberek eszét.
Ma a Biblia isteni ihletű mű ezért elfogadtak a Démonok létezése és így Jézusban hívok űzhetik ki őket.

Phobosz:

(Ógörögül: Φόβος) Arész hadisten és Aphrodité fia, testvére Deimosz. A csatákban az iszonyat megtestesítője. Római megfelelője Timor.
A csatákba apjával és annak kísérőivel, a Félelemmel és a Pánikkal ment együtt. Plutarkhosz szerint Nagy Sándor találkozott vele a Gaugamélai csata estéjén. Nagy Sándor akkor a perzsák ellen harcolt, és meg is nyerte a csatát. A perzsa uralkodó, III. Dareiosz elmenekült a csatából, a perzsa sereget pedig Nagy Sándor szétverte. Állítólag azért győzött, mert találkozott Phobosszal, és mint a hazája istenét rávette, hogy rémítse meg Dareioszt.
Legtöbbször oroszlán fejjel ábrázolják. Nevéből származik a beteges félelem a "Fóbia".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A SÓLYOM ASSZONYOK , HÁRPIÁK

Hárpiák, itt nem a vén asszonyokról van szó akiknek a hangjukat nem szívesen hallgatjuk. Hanem azokról a görög lényekről akik félig madarak félig női kinézetűek voltak. 

Leírás:
Harpüia (görög betűkkel ἅρπυια, latinosan harpeia, közismerten hárpia, jelentése „felragadók”)ez a név a három mitikus nővért jelenti. Thaumasz és Élektra leányai,Irisz nővérei. 
Elméletileg 3 nővér van:

  • Aelló "Viharfecske"
  • Óküpeté "Szélsebes"
  • Kelainó "Sötétség" 
  • Podargé "Hajótartó"-Később jelenik meg. 

Hésziodosz az első ketőt sorolja fel, Kelainó késöbb jelenik meg sőt a három nővérből négy lesz hála egy Podargé. A közép korban már egész szép kis csapatott képzeltek el a hárpiákból, akik felelnek a betegségekért és minden más szenvedés ért. 
Ábrázolásuk nem mindig ugyan az. Néha ember fejük van máskor madár fejük és csörük meg ember testük, szárnyuk is másképp van lehet a kar helyén vagy mint külön végtag a karon de az biztos hogy nagyok. Alsótestük általába madarakra hasonlít. 

Eredetileg vihardémonok lehetek erre útal a nevük, mindegyik harpüia vagyis hárpia a viharok egy-egy tulajdoságát jelenti. Ezt a tényt Thaumasz, a „belső tenger” istene, az ókeanisz-kapcsolatuk és Irisz funkciói is megerősítenek. 
Későbbiekben mindent felfaló és mindent beszennyező, kártékony lények lettek, a mítoszköltészet már csak ezt dolgozza fel. Néha feladat ként kapták az emberek zakklatását, így járt az istenek által megbüntettet Phineuszt is, a még a boreaszok meg nem menteték. 

Kinézet:
-Madár jellegeik vannak. Néh a a fejükön csőr és a testük női vagy a fejük női és a lábuk karuk madár. 
-Visszataszító, gusztustalan lények akik a betegségeket hordozák és minden össze piszkolnak. 
-Útobbi időkbe öreg és aggnőknek ábrázolták őket akik a férfiakat zaklatták. 

A KÍGYÓHAJÚ NŐ , MEDÚZA

 


 Ugye bár mindenki ismeri a haja helyén kígyó tekeredő Meduzát. Akire ha rá nézünk, kővé válunk. Medúza a Gorgók egyike és Pégaszusz és Khrüszaórt anyja aki Posszeidonnal együtt voltak.
 
 Akkor kezdjük el: A Gorgók a görög mitológia alakjai voltak,Phorküsz és Kétó három leánya, testvéreik a Gariák. Eurüalé(Messze üvölt), Sztheinó(erőteljes), Meduza(uralkodó) eredetileg gyönyörű leányok voltak. De megsértetek Athénét ezért az istennő haragjába olyan rúttá változtatta őket, hogy rájuk nem lehetett nézni. Hajuk helyén kígyók tekeregtek, nyelvük is olyan volt mint akígyóknak,aranyszárnyuk,éles foguk volt, áthatolhatatlan pikkely fedte testüket,disznóagyaruk volt és kezük rézből volt. Ezek közül a visszataszító lények közül csak Meduza volt halandó, akit Perszeusz ölt meg. Posszeidonnal egyesülve magába hordozta Pégaszoszt és Khrüszaórt. Amikor Perszeusz lefejezte a Gorgókt ők kipattantak belőle. Később a Medúza fejét oda ajándékozta Athénének aki használta a csaták alatt hogy kővé változtassa ellenfeleit. A Gorgók az alvilág (Hadész) kapuját őrizték, és az ókori világ nyugati peremén éltek. A templomok és szentélyek homlokzatát, síremlékeket gyakran díszítetek mert úgy tartották a gonoszat távol tartják. Ugyan ebből a okból fogva pajzsot is díszítetek.
 
Történet:
 
Volt egy király Acrisius, és volt neki egy gyönyörű lánya Danae. Egy jóslat azt mondta, hogy Danae fia egy napon meg öli a királyt, ezért a király bezárta a lányt egy toronyba(ha jól tudom bronzból volt), így sohasem mehetett férjhez és nem születhetett gyereke.
A torony teljesen el volt vágva a világtól csak egy ablaka volt. Egy napon fényes,aranyszínű sugárzás jelent meg az ablakban, és egy férfi állt előtte kezében villámmal. Danae tudta, hogy isten a férfi csak azt nem hogy melyik. A férfi azt mondta neki:"Én egy isten vagyok, aki feleségül fog téged venni. Ezt a sötét börtönt gyönyörű világos, virágokkal teli hellyé varázsolom." mind úgy történt, ahogy az isten mondta( ami szerintem Zeusz volt).
Egy napon a király észrevette az ablakon a kiáradó fényt, és szolgáival betörette falat. Amikor belépett, látta lányát karjába gyermekéve, aki mosolyogva mondta, én őt Perseusnak neveztem el. A király dühébe a lányát és a gyermeket betette egy
 nagy ládába és bedobatta a tengerbe. 
Valahogy szerencsésen kikötöttek Seriphos szigetén, ahol Polydectes volt a király. Perseus a szigeten felnövekedett és kiváló harcos lett belőle. Amikor Polydectes értesült, hogy a szegét él a gyönyörű Danae, feleségül kérte, de a lány kikosarazta. Ennek ellenére erőszakkal feleségül vette. A lakodalomra mindenki hozott nászajándékot, csak Perseus nem. Amikor a király kérdőre vonta, a harcos azt
 válaszolta, hogy ő nagyon szegény, ezért nem tudott ajándékot hozni, de megígérte, hogy"bármilyen ajándékot elhoz, amit kíván, bárhol is legyen az a világon." Polydectes, hogy elveszejtse Perszeuszt, azt kívánta, hogy hozza el neki aGorgó Medúza fejét. A Gorgók borzalmas külsejű lények voltak, a fejükön haj helyett fekete mérges kígyók tekergőztek, a tekintetük, pedig olyan, ha valaki rájuk nézett rögtön kősziklává változott. Perseus elindult teljesíteni a feladatot. Hirtelen egy magas nő és egy fiatalember jelent meg előtte repülő szandállal. A férfi azt mondta, „Én Hermész vagyok és itt az én nővérem Athéné. Mindketten Zeusz gyermekei vagyunk. Adok neked egy repülő szandált és egy sarlót, amit Cronos használt Uranus legyőzésében, majd Zeusz a Typhon elleni harcban. Én pedig, szólt Athéné, odaadom ezt a pajzsot, amit tükörként használhatsz, a Gorgó elleni harcban. Meg kell keresned Graeae-t (szürke boszorkány), aki elmondja neked merre találod az Északi Nimfákat, akik segítenek neked.
Perseus elment a Graeae barlangjába. Graeae furcsa nő volt, hárman voltak, mindössze egy szemmel, és folyton azon vitatkoztak, hogy ki használja azt. Perseus elbujt mögöttük, és miközben az egyik átadta a szemet a másiknak, gyorsan elkapta. Ezután azt mondta, „Nálam van a ti szemetek, és addig nem adom vissza, míg el nem áruljátok, hol találom az Északi Nimfákat.” Azok vonakodva, de elárulták a titkot. Perseus visszaadta nekik a szemet, és elrepült a repülő szandáljával. A barátságos nimfák adtak neki egy láthatatlanná tevő sapkát és egy bűvös tarisznyát, majd elmondták, hol találja a Gorgó rejtekhelyét. Perszeusz elment messze északra, amíg talált egy szigetet körülvéve ember alakú sziklákkal.
Perszeusz felemelte a pajzsot, és meglátta benne a Meduzát, aki a nővéreivel aludt. Fejére tette a láthatatlanná tévő süveget, és a sarlóval levágta a Medúza fejét, majd a bűvös tarisznyába tette. Medúza nővérei felébredtek és üldözőbe vették, de Perszeusz elrepült a szárnyas szandál segítségével.
A visszafelé való úton számos kalandja volt. Találkozott Atlasszal, akit a Medusa fejével kősziklává változatott, hogy könnyebben tarthassa a vállán az égboltot, megmentette Andromédát a tengeri szörny karmaiból. Hazatérve Polydectes királyságába, Perszeusz bement a palotába, és elkiáltotta magát, „Mindenki, aki a barátom hunyja be a szemét!” Ezzel elővette a Gorgó fejét és felmutatta. A király és Perszeusz ellenségei azonnal kősziklává változtak. Ezután Perszeusz és Androméda még sokáig éltek boldogságban.
 
Hol lehet látni?
-Soul Eater-ben az egyik boszorkány Medúzának hívják és kígyókat irányit.
-A Villám Tolvajban is szerepelnek a Gorgók. 

 
 

 

 

 

 

AZ ÍR LOVAS , DULLAHAN

 A Dullahan az írek fej nélküli lovasa és egyben kaszása. Mert démoni lovával vágtáz az Ír vidéken fejét lámpásként használva.


 

Leírás:
Az előzői mesélésből kiindulva olyanról lehet szó aki fej nélküli és ember formájú, képes megjövendölni ki fog meghalni. Ebbe a részletbe nemére nem találtam jellemzőt.
Na de a következő képen jellemzik. Látványos szereplő az Ír-tündér világnak ezért szerintem valamilyen tündér lehet.  Éjfélkor bizonyos ír fesztiválkor és ünnepségekor ez a vad és sötét lelkű lovas vágtat át az egész vidéken. Fej nélkül van ami fénylik ésúgy fog mint egy tők lámpást. A feje mindig 
vele van akár a lova nyergéhez erősítve vagy a jobb kezében tartva. Feje színe és bőre szövete olyan mint az állót,fonnyadt tészta és olyan a szaga mint a penészes sajt.(Fincsi egybe állítás:P.)  Egy visszataszító,fülig érő vigyor ül az arcán, és a szemei melyek kicsit és feketék, rosszindulatúan pislognak. Az egész feje izzik. Ahol megáll ott egy halandó meghal.

 A dullahan egy természetfölötti lény. Azáltal hogy a fejét levágva hordja elég sok mindent lát és a világító fej miatt akár éjszaka is lát. Miközben ezt a képességét használja képes meglátni a haldokló embereket, így senki sem menekül előle,mindenkiért eljön. 

Ennek a lénynek is van gyenge pontja mint minden másnak. Az arany látványa,közelsége messze elűzi.

Hol látható?
-Hát a fej nélküli lovas részről készült egy film is "Az Álmos völgy legendája."
-A Durarara-ban a motoros csaj is egy Dullahan, aki elvesztette fejét.

 

 

A JAPÁN HÁRPIA , TENGU

 

Mi lehet ami a hegyek és fák között repked? Fekete árnyak követnek a sötét lomb koronákon. Nem más lehet mint egy Tengu.

Történet:Egyszer egy gazdag ember akinek nem egy faluja volt elhatározta kivágja a fákat a nagy hegy tetején és hatalmasabb kastélyt épít. Erre sok fára volt szüksége ezért elküldte favágóit a hegyre. Kiszabta nekik, hogy estétől nappalig dolgozzanak a még a palota el nem készül. Ezek után eltelt egy hét majd kettő de az emberek nem tértek vissza, a gazdag ember bosszankodott, hogy biztos henyélnek valahol és szakét iszogatnak. Ekkor jött a faluba egy ifjú szerzetes aki a gazdag urasághoz tévedett be. Az beengedte látva színes öltözékét és elkezdte neki mesélnia favágók történetét. Az ifjú a miközben itta a szakét és rideg arccal megszólalt. "Az embereket a Tenguk elrabolták és megfojtották. Ha megfizeti a kötelességeimet akkor elriasztom a Tengukat innen." A gazdag először nevetett majd rájött, hogy igaza lehet az ifjúnak. A szerzetes fel ment a hegyekbe. Majd 7 éjjel és nappal később lejött egy fekete toll legyezővel amit ledobott a gazdag elé jelkép ként hogy végzet a feladattal. A gazdag ember kifizette a díjat a szerzetesnek. A uraság gőgössége miatt nem hitte el gondolata a szerzetesről biztos csaló, sarlatán ezért felment a hegyre ahol a Tenguk megfojtották majd ő is azzá vált.  

 
Jellemzés:

Hegyekben élő egyik szellem fajta, legtöbbször azok lesznek Tenguk akik gőgösen éltek vagy gyűlölettel a szívükben haltak meg. 
A Tenguk hosszú piros orruk van és vöröses bőrük, de viszont manapság a hosszú orrt álarc ként ábrázolják. A lábaikon Geta-t hordanak ami fából készült szandál, de itt is van egy kis ferdítés. Ugye bár aki látott már Geta-t az észre vette, hogy 2 foguk van a talpukon vagy netán 3, viszont a Tenguknak néha 1 fogú és egy kicsivel nagyobb Geta-t rajzolnak. Pár fajnak nagy ében fekete szárnyaik vannak ésTenguaz arcuk hasonlít a hollójéra, másiknak meg egy barna szárny. Viszont van olyan Tengu amelynek nincs szárnya de még is képesek repülni, ezek legyezővel csapkodnak.
Fegyverük a saját tollukból készített  legyező amivel hatalmas pokoli tornádót képesek létrehozni.Más 
fajoknak lehet falevélből vagy akár szamuráj kard ami katana. Képesek az alakváltásra,és mágikus hatalmukkal embereket megbabonázni. 
 Kedvenc foglalatosság ezeknek a szárnyas toll csomóknak, hogy gyereket raboljanak el, embereket bosszantsanak és viszályt szítsanak. Nem szereti az embereket ezért ritkán lép kapcsolatba velük, de ha találkoznak megfojtja a hegy vándorát. Fában laknak és amelyik ember kimeri vágni az halál fia.

Régebben a ninjákra azt hitték, hogy Tenguk mert olyan gyorsan és észrevétlenül tudtak elrejtőzni. 

 

 

 

 

 

 

LÁMPÁS SZELLEM , DZSINN

Ha találsz egy öreg poros lámpást vigyáz vele mert akár Dzsinn is rejtőzhet benne. Lehet jó aki teljesíti 3 kívánságod cserébe viszont a szabadságát kéri, vagy aki manipulál és világhatalmat akar.

Dzsinn angolul Djinn tudományos nyelven Ginn így lett a magyar fordítás a kiejtésnek megfelelő  a Dzsinn. Régen azt jelentette, hogy a "kert szellem" vagy "virág szellem" azt hiszem valami ilyesmit. 

A dzsinnek az arab kultúrában élnek. Egy nagy hatalmú szellem(az arabok úgy gondolták hogytűzszellem de gyakori volt a démon nézet is)aki vagy egy éjjeliedénybe,lámpásba(ez a legtöbbet használt) vagy akár palackba van zárva. Viszont a dzsinnek nem olyanok mint a koboldok vagy  tündérek, nehéz olyan dolgot tudsz neki felsorolni ami érdekelné  a szabadságán kívül. Ezért egy jól kiképzett varázsló vagy varázsló tanonc egy varázs igével képes akarata szerint mozgatni a szellemet. Ezeket a dzsinneket nagy mennyiségben a Arab-sivatag lakatlan részein lehet találni vagy egy kis palackba bezárva. De vigyázz amikor kiengeded mert veszedelmes a haragja. 

Ha kiengeded a dzsinnt akkor a szabadságáért cserébe, lehet három kívánságod(Aladdin, ismerős?:D). Azt hamar el kell döntened, hogy mit szeretnél kívánni. Nem kívánhatsz senkinek sem a halálát,több kívánságod nem lehet ,és amit egy romantikus filmbe hasznát lehetne venni,nem kívánhatod, hogy valaki legyen beléd szerelmes. Ez utóbbi inkább a nyugati világ miatt alakult ki. 

Az iszlám világban ezek a lények ugyan úgy élnek mint az emberek. Házasodnak és esznek,isznak és mi egymás és a legfurcsább szellemként akár meghalhatnak. Az ember nem látják őket de ők látják és néha bele is avatkoznak az életükbe, akár egy jó tettel vagy egy rossz fordulattal. Így különböznek az iszlám angyalaitól akik nem képesek Isten ellen tenni és csak jóra képesek. Az Arabok azt is tartották, hogy akinek költői tehetsége van egy dzsinn szállta meg vagy tehet róla.

Az ókori Séma hiedelem világában a dzsinnek emberei szellemei voltak(milyen nagy csoda...:)) akik éjszaka jelentek meg és a hajnal első sugaraival el is tűntek. Képességeik közé tartoztak a láthatatlanná válás és az átváltozás állatokká. Gyakran a Sémák őket tették felelőssé a betegsége ért (tisztára mint a görögök a hárpiákat:S) és az örültségé ért.

Hol található?:
-A Disney mese film, Aladdin.
-Készült egy horrorfilm is a Halálmestere.
-A Nyugati kultúrában Korda Sándor, 1940-ben forgatott bagdadi tolvajba szereplő óriás dzsinn aki először el akarta taposni a kis Abu-t.
-Az "Az Ezeregyéjszaka meséi"-ben szerepelnek dzsinnek akik lámpásokban vannak bezárva.

A HÓLÁNY , YUKI-ONNA

 

 

 Yuki-onna Japánban lehet megtalálni röviden olyan nőről van szó aki a férfiakat elcsábítsa és hagyja őket halálra fagyni a Fujinál. Yuki a hót jelenti az onna-lányt asszonyt is vagyis a szabad fordítás Hólány vagy Hóasszony. A magyar fordítás szerencsétlenül "hótündérnek"nevezték el vagyis az Inuyasha animében így volt.
 
Animékből vagy mangákból megismerhetünk pár Yuki-onnat aki a hó vagy jég felett uralkodnak. Ében fekete vagy ezüstös fehér hajjal és fehér kimonóval szokták ábrázolni. A fekete haj azért lehet többször mert a Japánok ugye tudjuk sötét hajúak, a fehér meg hogy utaljon természetfeletti mivoltára. Sokszor ábrázolják hófehér bőrrel vagy kékkel.
Mondok szerint a Yuki-onna csak a gonosz lelkű embereket támadják meg, mára már mind egy nekik milyen az ember de régen ezt tartották. Most a Japán animékben olyan asszonyok akik elcsavarják a fiatal férfiak fejét szépségükkel és magukkal viszik a hegy fagyott világában, már halott ként. De vissza térve ezekhez a nőkhöz régen nem bántották a tiszta szívű férfiakat, még segítettek neki kijutni a hóviharból és ha szerencsés volt az ember akkor akár a Yuki-onna oda adó feleségé is válhatott. Viszont ha ki tudódott a turpisság-ami persze mindig kitudott- akkor a Yuki-onna vissza tért a hegyekben és később ha volt gyermekeik ők is követni fogják anyjukat a mesebeli hóvidékre, hogy a hegy szellemei lehessenek. Vagyis ez a lény egy szellem amely azért kísérti az embert, hogy elég tételt vegyen, miért az soha nem derült ki. Sokan viszont azt gondolják, hogy azoknak az asszonyok lelkei lehetnek akik  vándorlás során jéggé fagytak de akár a hóviharban elhunytak így érthető miért képes hóvihart létrehozni.
A másik variáció ha a férfi találkozik ezekkel a szépséges teremtményekkel, hogy a férfi meg lát egy cipekedő asszonyt akinek nehéz a kötegei és a gyermekét egyszerre vinni. Ezért megkéri az asszony az utazót, hogy fogja a gyermekét a még ő a kötegekkel bajlódik. Persze a férfi mit meg nem tesz egy fiatal és özvegy nő ért :). Így megfogja de viszont a baba egy illúzió és igazából egy jég tömb amely megfagyassza az ember fiát így megfagy. A nő viszont ott hagyja és hó vihar formájában vissza tér ami elől az áldozata nem képes kitérni és végül jégé fagy. 
Még van egy nem annyira ismert variáció de a manga rajzolok és Anime készítők egyik kedvenc ilyen jelenetük lehetne. Az útjában kerülő férfit megpróbálja elcsábítani,megigézni-persze ez minden nőnek az alap trükkje manapság:)-és csókjával jéggé fagyasztani. Hát mit ne mondjak nem méz ízű csókja van az is biztos,brhuu.
 
Érdekesség:
-Ahogy említettem képes a havat,viharokat,jeget irányítani de még más erői is vannak. Mert,hogy egy Youkai-ról van szó ezért egy szellem. Soha nem lépked lebeg a hó felett és ha úgy adódig a helyzet képes ködé válni. 
-A hótündér kifejezés is onnan lehet, hogy az angolban "Snow Fairy" vagy ilyesminek fordították így nálunk is ez terjedt el. Ez azért lehetett mert az Amcsiknál és az Angoloknál a szellem ijesztő, arctalan,ruhátlan gonosz lény aki rettegésbe tartják az embereket. Viszont ez a lény szerintük közelebb áll a tündérekhez mert nő és főképp szép is.
 
 
Hol lehet látni?
-Bleachben is lehet vele találkozni Rukia-nak a kardjának a szelleme Sode No Shirayuki aki egy fehér hajú nő. Igaz, hogy az Animében nem úgy van de lehet Yuki-onna-nak venni mert lebeg és képes a jeget és a hót irányítani. 
-Nurarihyon No Mago animében van még egy fekete hajú kis Yuki-onna.
-Yu Yu Hakusho Yukinája is egy ilyen teremtmény.
-Rosario + Vampire Mizore Shirayuki is egy hónő/lány és az anyja is az. 

 

UNIKORNIS

Te is hallottál már a csodás szőrű lóról akit csak egy szűz leány tud megszelídíteni? Vagy vadász vagy aki ritka állatokat gyűjt? Akkor jó tudnod mit is keresel.

Az egyszarvúnak több neve is van mindegyik népnél. Először is az Angoloknál Unicornis és latinul is így hívják görögül meg monoceros, amit annyit tesz Mono=egy Ceros=szarv így össze rakva egyszarvú.
De amilyen sok neve van olyan külseje is. Régebben azt hitték , hogy sok állat összessége. Így
azt gondolták, hogy kecske szakálla,őz lábavörös lófeje, fehér lóteste, oroszlánfarka és csavart szarv van a homloka közepén ami varázs erővel bír.( Viszont a homlok közepén lévő szarv nem mindig volt az, régebben úgy képzelték el mint az orrszarvút.)Így természetesen elterjedt róla az a legenda, hogy ő az állatok királya mert gyorsabb minden száraz földi állatnál, erősebb még az oroszlánnál is és az a szarv a feje tetején és képes vele varázsolni így minden mérget hatástalanít. 

Másik kinézete fehér kecses ló test ,kecske szakáll ,hosszú ezüstös sörény és farok, igaz hogy fiatal ként még szürkék és a szakáll is azzal nő milyen idős az egyed de a színe fokozatosan fakul ki.

Ennek az állatnak is vannak fajtái kimondottan 2. A fekete unikornisés a fehér. Minden ábrázoláson a fehéret lehet látni amely a 18. században címer állat is és patikák falán is díszelgett. A fekete fajtáról azért lehet keveset tudni mert az erdők sötét és mocsaras területén él.

Fekete unikornis: 
Eme jószág alakja szerint nem nagyon tér el társától de annál inkább a jelentése. Egy ilyen fekete szépség a háborúkban jelenik meg amikor sok a halott és van miből lakmároznia. Igen, a még a fehér társa csak növényeket és forrás vizet iszok ő addig húson és véren él. Hasítót patája van és masszív teste az állát szakáll fedi de van olyan fajtája is aminek nem, orrlyukaibólkénes gáz tör elő amely mérgező minden lényre és piros túl világi szeme van amivel félelmet kell az emberek és okkult lényekben egyaránt. Szájából hosszú agyarak nyúlnak ki amivel az eleséget tépi darabokra. Ha ez az állat megjelenik ott biztos pusztulás várható és halál. Nyomában vér fakad a földből és nyerítéseitől meg fagy a vér az élőlényekben. Nagyon vad természete van amit egyetlen egy szűz leány sem képes csillapítani.

Fehér unikornis:
  Sokkal tisztább jelentése van mint fekete társának, a  fehér unikornis magam a tisztaság és a szűziesség jelképe. Szarvának pora minden mérget hatástalanítani és minden sebet begyógyít legyen az lelki vagy fizikai. Viszont eme teremtmény az erdő legmélyén él csak friss harmat füvet eszik forrás vízzel és lehetetlen megtalálni mert láthatatlanná tudd változni. Régi mondákban azt tartották ő volt minden állatnak a királya nem az oroszlán és még a rovarok is elkerülték, mert szerette a magányt. Viszont egyszer az emberek megtámadták az erdőt és veszélybe kerültek. Hiába gondolkodót szegény Unikornis nem talált ki semmi jót, a még nem jött a madarak királya a főnix megkérdezni mi ez a nagy riadalom? A ló elmondott neki és így már ketten törték a fejüket aztán megszólalt a Főnix:"Gyertek fel az égben ott biztos nem háborítanak az emberek egy ideig." Így is lett az Unikornis fel csatolta láthatatlan szárnyait és fel repült az állatokat. Így került fel az Unikornis csillagkép.
 

Hazájának Indiát vagy az emberiség bölcsőjét Afrikát nézzük. Már az ókorba is feltűnt eme csodás lény és erről írtak is. mint Arisztotelész a Plinius és Aelianus-ban. Egyes utazók, például Katte, Rüppell, Fresnel Müller, akik a Fokföldről és mások, akik Numibia irányából haladtak előre Afrika belsejében, egyszarvút ábrázoló sziklarajzokat találtak.

Ahol lehet látni:
-A bűbájos boszorkányok egyik részébe is szerepelt, aki segített a lányoknak legyőzni egy gonosz démont. 
-Van még egy olyan mese hogy "Az utolsó egyszarvú". 
-Egy film is készült róla ami a "Monocerus" nevet kapta.
-A "Csillagporba" is a lányt egy unikornis szabadítsa ki a fától és viszi el egy fogadóba. 
-A facebookon még játék is készült eme csodás teremtményből igaz az egy robot.